Bekijk het origineel

Lire acht procent in waarde gedaald

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lire acht procent in waarde gedaald

Italië moet orde op zaken stellen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM/BAZEL — Het monetaire comité van de Europese Gemeenschap heeft het afgelopen weekeinde in Bazel besloten de spilkoers van de Italiaanse lire binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) te verlagen met zes procent.

De spilkoersen van de zeven andere munteenheden in het stelsel, de Nederlandse gulden, de Westduitse mark, de Deense kroon, de Franse frank, de Belgische frank, het Engelse pond en het Ierse pond zijn met twee procent opgetrokken en ten opzichte van elkaar niet veranderd.
Drs. G. A. Posthumus, plaatsvervangend thesaurier-generaal van het ministerie van financiën, verklaarde gisteren bij zijn terugkeer uit Bazel, dat de devaluatie van de lire Italië in staat stelt,orde op zaken te stellen in zijn economie. Vorige week vrijdag daalde de koers van de lire ten opzichte van de dollar plotseling met twintig procent. Er is gekozen voor een koersverlaging in het EMS van zes procent omdat een grotere devaluatie de uitvoering van bezuinigingen in Italië in de weg zou staan, aldus Posthumus.
De leden van het monetaire comité — functionarissen van ministeries van financiën en van centrale banken — hebben onder leiding van de Westduitser Hans Tietmeyer acht uur vergaderd. Het besluit tot de devaluatie is genomen in telefonisch overleg met de betrokken centrale banken en ministers van financiën. Volgens Posthumus was dat niet nodig omdat er in feite maar over de verandering van één spilkoers moest worden beslist.

Marge
Het EMS is in maart 1979 in het leven geroepen om in de EG een gebied van monetaire rust te creëren. De munteenheden die erin zitten mogen binnen een bepaalde marge ten opzichte van de spilkoers in koers stijgen of dalen. Die marge bedraagt 2,25 procent, alleen voor de lire geldt een marge van zes procent. Als een munteenheid buiten die marge dreigt te raken moet de centrale bank van het betreffende land ingrijpen met rentewijzigingen of met interventie op de wisselmarkt.
Italië heeft afgelopen vrijdag om een bijeenkomst van het monetaire comité gevraagd omdat de economische ontwikkelingen van het laatste halfjaar de verkeerde kant opgingen. Het te kort op de lopende rekening van de betalingsbalans werd steeds groter, vooral doordat de handelsbalans een voortdurend groter gat liet zien. Bovendien kwam er een einde aan de vermindering van de inflatie, in tegenstelling tot wat er in de andere EMS-landen gebeurt. De inflatie in Italië heeft de afgelopen twaalf maanden 8,7 procent bedragen. De officiële raming voor dit jaar bedraagt 8,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Lire acht procent in waarde gedaald

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken