Bekijk het origineel

Van hier tot gunter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van hier tot gunter

9 minuten leestijd

"Camera Mobiel"
 
Vanwege toenemende belangstelling voor de expositie „Camera Mobiel" heeft het Technisch Tentoonstellingscentrum (TTC) deze tentoonstelling verlengd tot 8 september 1985. Camera Mobiel benadert de ontwikkeling van de fotocamera tot een handzaam apparaat met een uitgebreide keuze camera's, onderdelen, toebehoren en foto's uit de unieke collectie Photographica van het Prentenkabinet van de Rijksuniversiteit Leiden. Dit Prentenkabinet bezit geen geschikte expositieruimte, die echter wel te vinden is bij het TTC aan de Kanaalweg in Delft.
  
De leidraad bij de tentoonstelling is de ontwikkeling van de omvangrijke, nauwelijks te torsen fotoapparatuur uit de vorige eeuw tot de zeer handzame makkelijk mee te nemen camera's van tegenwoordig.
  
De inventiviteit die hier letterlijk tentoongespreid wordt, is verbazingwekkend. Systemen om fototoestellen op te vouwen of samen te klappen worden hier uitvoerig uit de doeken gedaan.
  
De tentoonstelling had ook kunnen heten „Niets Nieuws onder de Zon", want wat hier getoond wordt laat zien dat veel moderne uitvindingen „schon-da-gewesen" zijn. Een voorbeeld is de eerste direct-klaar-camera uit 1853. Op de expositie vindt u er een uit 1864. Ook de ontwikkeling van cameraonderdelen, zoals lenzen en sluiters, en toebehoren, zoals flitsers krijgt uitvoerig de aandacht.
  
Dat de fotograaf, of het nu een vakman of een amateur is, altijd iets meer of iets anders wil dan de fabrikant biedt, wordt geïllustreerd door de vindingen van een aantal Hollanders. Laten we ze maar eigenwijs noemen, maar een gevolg van die betweterij is toch maar dat een van hen, Abraham Dirk Loman de vader van de moderne één-oog-reflex genoemd mag worden. Evenzo kan men Frits Prinsen beschouwen als de uitvinder van het automatische diafragma.
  
Het Technisch Tentoonstellingscentrum is dagelijks geopend op maandag tot zaterdag van 10-17 uur. De toegang is gratis. Bij groepsbezoek aan de tentoonstellingen in het TTC wordt verzocht vooraf contact op te nemen (tel. 015-783038). Voor begeleiding kan desgewenst zorg worden gedragen. Voorts kunnen op verzoek enige films worden vertoond. 

Visserijstad Den Helder 
  Den Helder is, behalve Marinestad. óók visserijstad. Op een speciaal hiervoor ingerichte plek vinden allerlei activiteiten plaats op visgebied. Demonstraties visbakken en -fileren en netten boeten. Op deze dinsdagen wordt op gezette tijden een film vertoond in „de Kampanje" aan het Bernhardplein, die de visserij als onderwerp heeft. 
  In het gemeentelijk expositiecentrum (de schouwburg-aanbouw) treft u tevens een tentoonstelling aan over het zogenaamde boomkorvissen. Deze typisch Nederlandse techniek wordt door de Helderse vissersvloot veel toegepast. U leert de meest uiteenlopende aspecten van deze vorm van visserij kennen, zoals de „bijvangsten". Doordat het visnet over de zeebodem gesleept wordt, opengehouden door een 9 tot 16 meter lange boom, vangen de vissers ook vele zeesterren, krabben, oesters en wulken. U kunt van maandag tot en met zaterdag een kijkje nemen in het gemeentelijk expositiecentrum, van 8.30 tot 17.00 uur, tot eind augustus. Behalve de visactiviteiten tijdens de Juttersmarkten (tot en met 20 augustus) vinden ook de Helderse Visserijdagen weer plaats.
  Tevens organiseert de VVV in samenwerking met de hengelsportvereniging een viswedstrijd in de prachtige binnenwateren in en om Julianadorp. Voor inlichtingen en opgave kunt u zich wenden tot het kantoor van VVV Den Helder-Julianadorp, Julianaplein 30, Den Helder, tel. 02230-25544.

Stoomtram 
  Een uniek Hollands duinlandschap is er te zien voor degene die een ritje maakt met een stoomtram van de Nederlandse Smalspoorweg Stichting vanuit de Katwijkse Zuidduinen. Deze tram zal elke zaterdag t/m 14 september rijden op de hele uren en vertrekken aan de zuidzijde van de boulevard in Katwijk aan Zee. 

Engelse tuinen 
  Er is geen land ter wereld waar het tuinieren op een even hoog peil wordt beoefend als in Engeland. Onlangs kwam uit de brochure „Enjoy Country Life and English Gardens", waarin 91 van Engelands mooiste tuinen zijn opgenomen. Bij elke tuin staat in het kort alle essentiële informatie, zoals openingstijden, specialisme, toegangsprijs en toegankelijkheid voor gehandicapten. Dank zij de kaart is de folder uitstekend als route-uitstippelaar te gebruiken. Verkrijgbaar bij het Brits Toeristen Bureau in Amsterdam. 

Schotse vissersplaatsjes 
  Schotland wordt aan drie kanten begrensd door de zee, en de visserij is altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest. De Scottish Tourist Board heeft nu voor rondreizende toeristen een aantrekkelijke route uitgestippeld langs de vele tientallen pittoreske vissersplaatsjes. Boottochten en een bezoek aan de plaatselijke musea horen erbij. De Toeristische Informatie Centra (TIC's) kunnen alle gewenste inlichtingen geven over de „Fishing Heritage Trail". 

Molens Oost-Veluwe 
  Er zijn molens in soorten daar op de Oost-Veluwe. Naast de traditionele windmolen treft men daar ook nog door waterkracht aangedreven molens aan. Ook aan menige oude boerderij in deze streek zit vaak een verhaal. In een speelse fietstocht van 40 km wil de Stichting Regiocontact Vecht Veluwe IJsselstreek u langs al die monumenten voeren. Op zaterdag 10 augustus a.s. kan met een routebeschrijving in de hand met de nodige informatie op stap worden gegaan. U kunt deze fietstocht beginnen bij CR „Wieselshof" Zwolseweg 275. Apeldoorn en CR "Dorpszicht" Dorpsstraat 59. Terwolde van 10.30-13.30 uur. Fietversenverhuur: Apeldoorn tel. 055- 215679/662922, Deventer tel. 05700- 13832; tijdig reserveren. De kosten voor deelname aan deze tocht bedragen ƒ 3,50 p.p. (incl. routebeschrijving met wetenswaardigheden en herinnering die u wordt nagezonden). De toegang tot het Museum Marialust is ƒ 1,25 p.p. Jaarkaarthouders gratis. Nadere inlichtingen Stichting Regiocontact Vecht Veluwe IJsselstreek. tel. 055-411952 / 216723: 03417-57212; 03410-15162; 05720-52516: 038-533472; 05232-62397 en 03210-2427 (na 18.00 uur). 

Nationale  Buswijzer 
  Voor wie met de trein aankomt en verder moet reizen met de bus naar zijn  eindbestemming is er een handig openbaarvervoergidsje gemaakt: (de Nationale buswijzer). Het boekje is van 1 augustus a.s. af voor drie gulden te koop aan de loketten van de belangrijke NS-stations. De Buswijzer is ook te bestellen met de op pagina 282 van het Spoorboekje afgedrukte bon. In de Nationale Buswijzer is een Streekvervoerkaart opgenomen; deze is geheel nieuw opgezet en nu ook voorzien van spoorlijnen.
  
Het boekje laat niet alleen weten welke busmaatschappij het aansluitende vervoer verzorgt, ook de frequenties, lijnnummers en reisduur zijn vermeld.
  
Telefonisch informeren naar aansluitingen kan natuurlijk ook: daarvoor zijn van alle streek- en stadsvervoerbedrijven, de info-centra Openbaar Vervoer en de NS-inlichtingenbureaus de telefoonnummers vermeld.
  
Net als in het spoorboekje is ook in de Nationale Buswijzereen bestelbon voor regionale busdienstregelingen opgenomen, voor wie thuis alvast wil puzzelen voor een leuk dagje uit met het openbaar vervoer in een aantrekkelijke streek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Van hier tot gunter

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken