Bekijk het origineel

Toestand in Zuid-Afrika gespannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toestand in Zuid-Afrika gespannen

Aantal doden blijft stijgen

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG — In de gehele wereld en met name in Zuid-Afrika zelf is de aandacht geconcentreerd op de toespraak die de Zuidafrikaanse president P. W. Botha vanavond tot de blanke Nationale Partij zal houden in Durban.

   In Zuid-Afrika kwam het gisteren tot ongeregeldheden in dertien zwarte woongemeenschappen en werden twee zwarten gedood, onder wie een politieagent buiten dienst, die met stenen werd doodgegooid. 
  Het laatste incident deed zich voor te Sterkstroom, een plaatsje in de oostelijke Kaapprovincie. In Standerton, een kleine gemeenschap ten zuidoosten van Johannesburg, schoten agenten een 18-jarige jongen dood. In deze plaats werden auto's in brand gestoken en overheidsgebouwen met stenen bekogeld. 
  Bij verscheidene van de confrontaties in de dertien woongemeenschappen gebruikte de politie rubberkogels en hagel tegen de activisten en betogers. De onlusten troffen vooral plattelandsgemeenschappen in de Kaapprovincie. In Soweto wilden leerlingen van een middelbare school een docent verbranden die inlichtingen zou hebben doorgegeven aan de politie. De man wist te ontkomen en de meeste leerlingen hadden het schoolgebouw verlaten voor soldaten in vijftien pantserwagens arriveerden om orde op zaken te stellen. Partner Ondanks aanvankelijke persbericht dat Botha dramatische hervormingen zal introduceren, verklaarde  kabinetsljd Gerrit Viljoen dinsdag dat de wetten ook in de toekomst „blanke woongebieden, scholen en het beleid" zullen beschermen.  Dit leek rechtstreekse zeggenschap van de 24 miljoen zwarten op het beleid van de centrale regering uit te sluiten. Viljoen voegde hier echter aan toe dat de blanken hun voormalige overheersende positie, waarin zij de enigen waren die besluiten namen, zullen veranderen voor een positie waarin zij „partner" zijn. 
  In Johannesburg maakte Barclays Bank bekend dat de Britse maatschappij haar aandelen in Barclays' Zuidafrikaanse vestiging terugbrengt van 50,4 tot 40,4 procent, hetgeen betekent dat de controle wordt overgedragen aan plaatselijke investeerders. Barclays deelde mee dat het besluit was genomen op grond van financiële overwegingen en geen verband houdt met de druk op buitenlandse bedrijven om niet langer zaken te doen met Zuid-Afrika. Verscheidene andere bedrijven, zoals Ford Motor Co. en Coca Cola hebben'eveneens ontkend dat politieke motieven de redenen zijn voor hun recente besluiten om hun Zuidafrikaanse bezittingen te verminderen of te verkopen. 
  In Durban, waar verleden week in Indische en zwarte gebieden de ernstigste rellen in een jaar uitbraken, werden zeven Indiërs met brandbommen gearresteerd. Een dag eerder waren in de stad drie Indiërs doodgestoken en hun lijken verbrand. 

Onaanvaardbaar  
  Bisschop Desmond Tutu, Nobelprijs-winnaar en een van de leidende kritici van het blanke minderheidsbewind, heeft gisteravond tijdens een toespraak op de universiteit Witwatersrand gezegd dat welke hervormingen Botha ook zal aankondigen deze onaanvaardbaar zijn. „Het plan zal onaanvaardbaar zijn, 'omdat de heer Botha zal aankondigen wat hem dunkt dat goed is voor de zwarten zonder hen daarover ooit te hebben geraadpleegd." 
  De enige oplossing voor de crisis in Zuid-Afrika is volgens Tutu dat de blanken de zwarten, die 73 percent van de bevolking uitmaken zonder dat ze politieke rechten hebben, aanvaarden als mensen. Voorts waarschuwde hij dat het steeds moeilijker wordt om vreedzaam te protesteren tegen de apartheidspolitiek. Tegenstanders van de apartheid worden vervolgd wegens hoogverraad en verdwijnen op mysterieuze wijze, aldus de bisschop. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 augustus 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Toestand in Zuid-Afrika gespannen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 augustus 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken