Bekijk het origineel

VS testen ruimtewapen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS testen ruimtewapen

"Middel om met SU akkoord te sluiten"

2 minuten leestijd

SANTA BARBARA — De Verenigde Staten beproeven binnenkort hun eerste anti-satellietwapen "in een streven om de Russen in te halen en hen te overreden een akkoord te sluiten over anti-satellietsystemen." Dit heeft het tijdelijke Witte Huis in Santa Barbara in Californië gisteren bekendgemaakt.

  Woordvoerder Larry Speakes zei dat president Reagan er het Congres officieel van in kennis had gesteld dat op een niet nader aangeduid tijdstip, twee weken na verwittiging van het Congres, een raketachtig voorwerp door een straalgevechtsbommenwerper van het type F-15 zou worden gelanceerd tegen een oude Amerikaanse satelliet die een baan om de aarde beschrijft.
  „De proef is noodzakelijk om te voorkomen dat zichtbare en onherstelbare schade wordt toegebracht aan de nationale veiligheid", aldus Reagan.
  
De proef, waarvan de lanceerdatum geheim blijft, „vormt een aanmoediging voor de Sowjet-Unie om een akkoord te bereiken over deze en andere vraagstukken" in Geneve. 
  
Reagan zegt in zijn boodschap aan het Congres dat de Sowjet-Unie vele jaren 's werelds enige operationele anti-satellietsysteem had en er bovendien de groeiende bedreiging is van huidige en toekomstige Russische satellieten die zijn ontworpen om rechtstreeks de Russische landstrijdkrachten te ondersteunen. 
  
De president moest het Congres verwittigen krachtens de defensiemachtigingswet, die de regering dit jaar drie van zulke proeven toestaat. Bovendien moet het Congres de zekerheid hebben dat de Verenigde Staten handelen in goed vertrouwen op onderhandelingen met Moskou over een beperkend akkoord.
  
Het Kremlin heeft gevraagd om het bevriezen van proeven als de Amerikaanse die nu op het programma staat, maar Speakes noemde het onoprecht van de Russen de Verenigde Staten te verwijten dat zij de ruimte willen militairiseren, waar zij terzake een „monopolie" hebben. 

Achterop
  „Deze proeven vormen geen onherstelbare stap die het vooruitzicht op onderhandelingen over anti-satellietwapens ernstig in gevaar zou brengen", aldus Reagan in zijn brief.


  De toekomstige proeven, eerst met een oude satelliet als doelwit en later met een nieuw proeftuig, dat speciaal is ontworpen om als doelwit te dienen, zijn verenigbaar met bestaande wapenverdragen, voegde hij eraan toe.


  De proef omvat geen nucleaire explosie, maar vuurt het „miniatuurvehikel" op een satelliet af en vernietigt hem zonder ontploffing, zei Speakes. „De Russen liggen wat de proeven betreft ver op ons voor. Zij hebbén vooruitzichten op toekomstige ontwikkelingen waarvan wij geloven, dat ze ons nog verder achterop kunnen doen geraken." 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 augustus 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

VS testen ruimtewapen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 augustus 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken