Bekijk het origineel

Karmal stookt tegen Pakistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Karmal stookt tegen Pakistan

Kaboel rakelt oud grensgeschil op

2 minuten leestijd

ISLAMABAD — Er zijn aanwijzingen dat Afghanistan een grensgeschil met Pakistan wil oprakelen. De Afghaanse autoriteiten hebben de Pashtunen en de Baluchen, die aan beide zijden van de Pakistaans/Afghaanse grens wonen, opgeroepen zich te verenigen.

  Hiermee lijkt de zogeheten kwestie-Pashtunistan, die in de jaren veertig en vijftig verscheidene malen tot 
conflicten leidde tussen Pakistan en Afghanistan, in een nieuwe fase te zijn gekomen. President Babrak Karmal van Afghanistan riep de Baluchen en Pashtunen de afgelopen dagen op zich te verenigen. Hij doet dat in toespraken tot een „Jirga" (een vergadering van Afghaanse stammen) die in Kaboel bijeen is geroepen om het communistische bewind te steunen in zijn oorlog tegen de islamitische guerrillastrijders.
  Afghanistan heeft de in 1893 vastgestelde grens met het toenmalig Brits-Indie (de zogenaamde Durand-lijn) na zijn onafhankelijkheid in 1919 nooit erkend. Deze grens van 1400 kilometer van het Chinese Sinkiang in het noordoosten tot Iran in het zuid westen loopt dwars door het woongebied van de Pashtunen en de Baluchen.

"Onderdrukking"
  Na de onafhankelijkheid van Pakistan (1947) heeft Afghanistan het idee van een onafhankelijk „Pashtumstan" gepropageerd. Het zou een staat moeten zijn van de gebieden in Pakistan waar Pashtu wordt gesproken. Afghaanse ballingen die in Pakistan wonen zeiden dat de leiders in Kaboel de sluimerende grenskwestie niet één maal hebben aangeroerd sinds de communistische staatsgreep van april 1978. Maar Karmal leek de kwestie nieuw leven te willen inblazen tijdens toespraken tot de „Jirga", die door de staatsradio werden uitgezonden. Hij beschuldigde de in 1978 afgezette president Daoud ervan de „bevrijdingsbeweging van Pashtunen en Baluchen" te hebben verraden en hij drong er bij hen op aan zich te verenigen en-te strijden tegen wat hij noemde „onderdrukking"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Karmal stookt tegen Pakistan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken