Bekijk het origineel

Proef: Kwelscherm tegen wateroverlast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Proef: Kwelscherm tegen wateroverlast

Terugdringen verzüting Zeeuwse polders

2 minuten leestijd

MIDDELBURG — Het aanbrengen van kwelschermen kan de wateroverlast in laasgelegen polders terugdringen en de verzilting van het grondwater tegengaan. Dit heeft een proef uitgewezen, die de provinciale Zeeuwse waterstaat van mei 1984 tot mei dit jaar op de zuidkust van Schouwen-Duiveland heeft genomen.

  De proef is uitgevoerd in het kader van plannen om Schouwen-Duiveiand via pijpleidingen vanuit het Volkerak van zoet water te voorzien. Van dit aangevoerde water zou 60 tot 70 procent nodig zijn om de grote zoutbelasting op het oppervlaktewater te bestrijden. Deze zoutbelasting wordt veroorzaakt door de zoute kwel, die zich voordoet door het drukverschil tussen grond en polderwater. Door het kwelscherm, dat bestaat uit op korte afstand van de kust verticaal aangebrachte draaibuizen, die op een afstand van vijftig meter van elkaar staan, zal de druk van het grondwater verhoogd worden, waardoor de buizen overlopen. Het zoute water stroomt uit de buizen in een sloot en wordt, gescheiden van het overige polderwater, afgevoerd naar de gemalen. Meer landinwaarts wordt de kweldruk verminderd, met als resultaat dat het zoute kwelwater niet  meer in de poldersloten en de percelen terecht komt.

Effect
  Een bijkomend effect is dat het kwelscherm ook de grondwaterstand verlaagt, wat in deze gebieden vaak  een groot voordeel kan betekenen.
  Tijdens de proef werd ook een hogere opbrengst van gewassen geconstateerd. Hier zal nog nader onderzoek naar worden verricht. Het principe van een kwelscherm is al in 1958 voorgesteld om de wateroverlast in diep gelegen polders in het westen van Nederland te voorkomen. Daarvoor zijn toen andere methodes ontwikkeld. Door de verbeterde berekeningstechnieken bleek vorig jaar dat met dit systeem ook de zoutwaterkwel kan worden teruggedrongen. Op Schouwen-Duiveland kampt men met een zoutwaterkwelprobleem. Zeeland heeft nu de primeur en de proef is uitstekend geslaagd, aldus de provinciale waterstaat.

Eindrapport
  Volgend jaar is een eindrapportage van de provinciale waterstaat over de proef te verwachten. Daarin zullen ontwerp-richtlijnen voor de kwelschermen worden opgenomen. Verder zullen aan de orde komen de invloed van het kwelscherm op de waterkwaliteit, het milieu en de gewasopbrengst, de vereiste aanpassing van de cultuurtechnische infra-structuur (watergangen, kunstwerken en dergelijke) en het kostenaspect. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Proef: Kwelscherm tegen wateroverlast

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken