Bekijk het origineel

Foto- en bijschriftenwedstrijd RD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Foto- en bijschriftenwedstrijd RD

4 minuten leestijd

„We willen met deze actie de krant dichter bij de leerlingen brengen en andersom. Men moet gemotiveerd worden om iets meer met de krant te gaan doen op school. De krant kan bij eik vak gebruikt worden naar mijn mening. Het peil van de leerlingen kan er door omhoog".

  Aan het woord is hoofd inspectie/voorlichting G. Kortleven van het Reformatorisch Dagblad (RD) over de fotowedstrijd van de krant, die op 2 december van start gaat. Vanaf die datum ontvangen de scholen die aan de fotowedstrijd deelnemen elke dag twee exemplaren van het RD per klas of groep, tot en met 13 december.
  
Het is de bedoeling dat elke dag de foto's worden beoordeeld en de beste foto wordt uitgeknipt. Half december moeten de drie beste foto's ingeleverd worden bij de directeur of speciaal aangestelde wedstrijdcoördinator van de school. In januari wordt op school uit de leerlingen een jury samengesteld, die uit alle ingeleverde foto's de drie beste kiest. buigt zich dan over de inzendingen en kiest de origineelste 20, die in de eindronde komen.
  
De scholen die deze 20 foto's hebben ingezonden mogen een jongen, een meisje en een leerkracht afvaardigen om op 1 maart naar het RD te Apeldoorn te gaan. Daar zal de dan aanwezige groep van 40 scholieren de drie winnende foto's met bijschrift uitkiezen.

Bijschrift
  De jury gaat dan om de tafel zitten en verzint bij de drie winnende foto's een (zo mogelijk origineel) bijschrift. Voor 1 februari (1986) moeten de foto's naar het Reformatorisch Dagblad gestuurd zijn. Een RD-jury buigt zich dan over de inzendingen en kiest de origineelste 20, die in de eindronde komen. De scholen die deze 20 foto's hebben ingezonden mogen een jongen, een meisje en een leerkracht afvaardigen om op 1 maart naar het RD te Apeldoorn te gaan. Daar zal de dan aanwezige groep van 40 scholieren de drie winnende foto's met bijschrift uitkiezen.
  Het RD heeft het onderwijs in drie groepen ingedeeld: basisonderwijs groepen 5 tot en met 8 (groep 1), voortgezet onderwijs klassen 1 tot en met 3 (groep 2) en voortgezet onderwijs klassen 4 tot en met 6 (groep 3). De eerste groep kiest de leukste algemene foto, groep 2 de beste actiefoto, groep 3 de leukste foto op politiek terrein.

Prijs
  
Per groep is er een RD-wisselprijs beschikbaar, die een jaar het eigendom van de winnende school blijft. Langer is ook mogelijk, als dezelfde school een jaar later opnieuw de wisselprijs in de wacht sleept. Per onderwijsgroep wordt ook een fotocamera als prijs uitgereikt, die eigendom van de winnende school blijft.
  
Inmiddels zijn de uitnodigingen de deur uitgegaan. De scholen kunnen nog tot 31 oktober laten weten dat ze aan de fotowedstrijd willen deelnemen. De respons is al vrij groot, vindt RD-wedstrijdcoördinator Kortleven. „Er doen al 60 scholen mee. Die komen voor een groot deel uit het lager onderwijs. Er zijn ook al wel aanmeldingen uit het voortgezet onderwijs aanwezig, maar toch minder. Ik hoop en verwacht dat ze nog wel mee gaan doen". 
  
Er is volgens Kortleven wel een verklaring voor het latere inzenden door het voortgezet onderwijs. „Op een middelbare school blijft een brief vaak liggen op het bureau van de directeur, terwijl er best leraren zullen zijn die mee willen doen maar niets van de wedstrijd afweten. Op een lagere school is het bijvoorbeeld gemakkelijker om even na de lessen met de leerkrachten te vergaderen".
  
Het RD is tot deze actie gekomen omdat de landelijke stichting „Krant in de klas" weliswaar veel activiteiten ontplooit, maar in het reformatorisch onderwijs weinig aftrek vindt. Kortleven: „De scholen vinden het materiaal niet altijd even geschikt.
  
In vergelijking met l openbare scholen doen de reformatorische weinig met de krant en daar willen wij proberen iets aan te doen, omdat er toch wel vraag is naar materiaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Foto- en bijschriftenwedstrijd RD

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken