Bekijk het origineel

Peres krijgt motie van vertrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Peres krijgt motie van vertrouwen

Gezamenlijk bestuur voorgesteld

2 minuten leestijd

JERUZALEM — De Israëlische premier Sjimon Peres heeft gisteren in het parlement een motie van vertrouwen gekregen, waarin goedkeuring werd gehecht aan een vredesplan, dat de mogelijkheid openlaat voor onderhandelingen over het Midden-Oosten onder internationaal toezicht.

  Na een debat van zeven uur werden de vredesvoorstellen die Peres vorige week in de Verenigde Naties lanceerde, goedgekeurd met 68 tegen 10 stemmen. Tien parlementariërs onthielden zich van stemming. Slechts een lid van het Likoed-blok, dat met de Arbeiderspartij van Peres een regeringscoalitie vormt, stemde tegen. Dit was David Magen, die nauwe banden heeft met minister van industrie Ariel Sjaron, een van Peres' felste tegenstanders in de regering.
  De uitslag van de stemming loochende dreigementen van het Likoedblok, dat de hele dag had laten doorschemeren een regeringscrisis niet uit de weg te zullen gaan, als Peres zich niet distantieerde van zijn aanbod om rechtstreekse onderhandelingen met Jordanië aan te knopen. 


Stimulering
  In een rede van een uur aan het slot van het debat zei Peres: „Ik neem geen woord terug van wat ik in de VN heb gezegd en geen woord van wat ik in de Knesset heb gezegd. Koning Hoessein van Jordanië, houdt vast aan een internationale conferentie voor vredesbesprekingen, terwijl het Likoed-blok van minister van buitenlandse zaken Jitzhak Sjamir vindt dat eventuele onderhandelingen zonder bemoeienis van buitenaf moeten plaatsvinden.
  
Peres liet weten dat Jordanië wellicht gestimuleerd kan worden om de overeenkomst met de PLO te verbreken, als Israël instemt met een internationale conferentie. Maar hij benadrukte dat zo'n conferentie geen vervanging kan zijn voor rechtstreekse onderhandelingen.
  
Peres heeft Jordanië intussen voorgesteld een gezamenlijke bestuursvorm te ontwerpen voor de bezette westelijke Jordaanoever, waarin wordt voorzien in zelfbestuur voor de Palestijnen. Het gaat daarbij om een tussenoplossing tot het moment dat een algeheel vredesakkoord tussen beide landen wordt getekend. Dat heeft het dagblad Haaretz vandaag gemeld.
  
Peres zal het plan volledig aan Hoessein uit de doeken doen tijdens onderhandelingen, aldus Haaretz. Het zou de bedoeling zijn dat de 750.000 Palestijnen op de Westoever een autonome raad kiezen die, onder gezamenlijk Israëlisch-Jordaans toezicht, het hele dagelijks leven kan regelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Peres krijgt motie van vertrouwen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken