Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Jongeren vragen van ons eerlijk antwoord"

Hofland op congres VCO-VOCO:

2 minuten leestijd

PUTTEN — Jongeren vragen in deze tijd om een eerlijk antwoord, een antwoord dat voortkomt uit ons hart. Daarom zullen wij, als ouderen, uit onze schuilhoeken moeten komen. Alleen zo kunnen we gezag uitoefenen. Dat gezag moet z'n inhoud hebben ontleend aan Gods Woord. Dat woord zal in alles moeten meespreken, zowel in de keus van onze lectuur als in onze gespreksonderwerpen.

  Dit zei P. D. Hofland uit Heemstede, leraar in de pedagogiek, zaterdag in Putten. Hofland sprak op het onderwijscongres van de Vereniging van Christelijke Onderwijzers (VCO) en de Vereniging van bij het Onderwijs betrokken Christenouders CO).
  Hofland hield een referaat over het thema „Veranderingen in de Opvoeding", waarbij hij de vraag aan de orde stelde, „hoe we onze jongeren begeleiden in hun huidige bestaanssituatie". Om een antwoord op die vraag te geven, zo zei Hofland, is een analyse van de wereld waarin de jongeren opgroeien noodzakelijk.
  
En dan ontmoeten we in die wereld de mens die zich heeft losgemaakt van alle normen en waarden. Uitingen daarvan vinden we in de moderne stellenden, schilderkunst en de literatuur. Het leven wordt niet meer ingericht naar het Woord van God, maar naar de normen van de autonome mens. Vanuit het neo-marxistisch denken wordt gezag in onze samenleving getypeerd als een uiting van macht.


Jeugdcultuur
  Afgezien daarvan heeft zich een eigen jeugdcultuur ontwikkeld, aldus Hofland, waarin de leeftijdsgenoten de normen en waarden voor jongeren bepalen. De antwoorden van ouderen passen niet meer in hun leefsituatie. Maar is het desondanks mogelijk een zinvol antwoord te geven op de levensvragen van jongeren?
  
Daarbij neemt het gezin een fundamentele plaats in. „Jongeren zullen thuis reeds vroeg de waarde en betekenis van het leven met God en de omgang met Zijn Woord moeten kunnen ervaren". Jongeren moeten met ouderen leren beseffen dat een leven, dat gekenmerkt wordt door geloofsgehoorzaamheid, offers vraagt, zo zei Hofland.
  
Het was voor de eerste keer dat VCO en VOCO gezamenlijk een onderwijscongres organiseerden. De vergadering stond onder leiding van VCO-voorzitter C. J. Stahlie uit Uithoorn. Er waren ongeveer 50 belangstellenden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken