Bekijk het origineel

Gewapende man kaapt vliegtuig in Oeganda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gewapende man kaapt vliegtuig in Oeganda

Verzet mogelijk betrokken bij actie

2 minuten leestijd

KAMPALA — Een gewapende man, die vermoedelijk sympathiseert met het Nationale Verzetsleger, NRA, heeft gisteren een vliegtuig op een binnenlandse vlucht in Oeganda gekaapt en het toestel in door rebellen gecontroleerd gebied laten landen.

  Aan boord waren 49 passagiers onder wie vier Duitsers. Aldus Günther Held, de Westduitse ambassadeur in Oeganda. De nationaliteit van de andere passagiers was nog niet bekend.
  Het vliegtuig was opgestegen voor een vlucht van Entebbe bij Kampala naar Arua in het noordwesten van Oeganda. Omstreeks half elf plaatselijke tijd werd het toestel, een Fokker Friendship, gekaapt. Ongeveer 10 uur na de kaping eiste een woordvoerder, die zei te spreken namens het NRA, in een telefoontje naar het kantoor van de BBC in Nairobi, de verantwoordelijkheid van de kaping op. Hij zei dat het vliegtuig was geland in Kasese in het Zuidwesten van Oeganda.

Speculaties
  De melder zei dat de bemanning en de burgerpassagiers niets zou gebeuren en zouden worden vrijgelaten. Wat er met eventuele militairen aan boord zou gebeuren, werd niet gezegd. Woordvoerders van het NRA zeiden niets te weten van het incident en of leden van het verzetsleger bij de kaping betrokken waren.
  
Onbevestigde berichten uit Kampala meldden, dat de kapers een gevluchte militaire gevangene is die zich bij de rebellen wilde aansluiten. De kaper werd geïdentificeerd als luitenant Mugisa, lid van het Voormalige Oegandese Nationale Leger, een groep soldaten uit de tijd van de afgezette dictator Idi Amin.
  
De Oegandese minister van binnenlandse zaken, Paul Ssemogerere, zei gisteravond in Nairobi, Kenia, over een eventuele betrokkenheid van het NRA bij de kaping: „Ik heb geen idee, alleen maar speculaties. Ssemogerere is in de Keniase hoofdstad vanwege vredesonderhandelingen met het NRA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Gewapende man kaapt vliegtuig in Oeganda

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken