Bekijk het origineel

Koersverschil drukt winst van Unflever

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koersverschil drukt winst van Unflever

Omzet in VS sterk gestegen

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever heeft over het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 553 miljoen gulden tegen 567 miljoen gulden in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst over de eerste negen maanden is uitgekomen op 1483 miljoen tegen 1530 miljoen gulden in de eerste negen maanden van 1984. Er wordt een onveranderd interimdividend uitgekeerd van ƒ 4,66 per aandeel van ƒ 20,- nominaal. Unilever heeft dat gisteren bekendgemaakt.

  Het iets lagere nettoresultaat is een gevolg van valutaverliezen van 31 miljoen gulden in het derde kwartaal en van 108 miljoen gulden over de eerste negen maanden. De winst per aandeel bedroeg ƒ 26,38 tegen vorig jaar ƒ 27,23, waarvan in het derde kwartaal ƒ 9,86 (vorig jaar ƒ 10,11).


Omzet
  Het derde kwartaal werd gekenmerkt door een goede volumegroei, aldus Unilever. De resultaten in Europa waren zeer goed. In Noord-Amerika herstelde de winst zich enigszins van het lage niveau in het eerste halfjaar, al was zij nog wel minder dan vorig jaar. In de overige gebieden nam de winst in het derde kwartaal opnieuw toe, zij het in een lager tempo.
  
Voor geheel Unilever steeg de omzet in het derde kwartaal, tegen gelijke wisselkoersen, met 11 procent van 16,47 miljard gulden tot 18,36 miljard. De bedrijfswinst steeg, tegen gelijke koersen, van 994 miljoen tot ruim 1,1 miljard gulden. In de eerste negen maanden ging de omzet met 15 procent omhoog van 49,18 miljard tot 56,7 miljard gulden. De bedrijfswinst steeg met 7 procent van 2,97 miljard tot 3,18 miljard gulden. Direct na het bekend worden van de cijfers ging de koers van de aandelen Unilever op de Amsterdamse effectenbeurs scherp omlaag.


Europa
  In Europa nam de bedrijfswinst in het derde kwartaal met 21 procent toe. De groepen diepvriesprodukten, overige levensmiddelen en dranken, wasmiddelen en toiletartikelen, leverden alle een belangrijke bijdrage, aldus Unilever. De verbetering bij overige levensmiddelen en dranken is toe te schrijven aan het overgenomen Brooke Bond. Bij de groep eetbare vetten gaven de consumentenartikelen een bevredigende winst- en volumegroei te zien, zo zegt Unilever.
  
In Noord-Amerika handhaafde het concern de krachtige omzetstijging door investeringen ter versterking van zijn marktpositie. Deze hadden wel invloed op de bedrijfswinst daar, die 22 procent daalde. Buiten Europa en Noord-Amerika nam de bedrijfswinst toe met 10 procent. De plantages beginnen minder op te leveren wegens de verlaging van de grondstoffenprijzen. De rentelasten stegen in het derde kwartaal van 41 miljoen tot 225 miljoen gulden. Dit is hoofdzakelijk veroorzaakt door financieringskosten van acquisities, waaronder die voor Brooke Bond.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Koersverschil drukt winst van Unflever

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken