Bekijk het origineel

J^ i^QrltaaLtJQ5l4ok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

J^ i^QrltaaLtJQ5l4ok

Kinderen mogen ook mee!

8 minuten leestijd

Marjonneke is verleden week vier jaar geworden. En nu... nu mag ze vandaag naar de kleuterschool. Zenuwachtig staat ze te wachten. Ze heeft een nieuwe jurk aan. Prachtig staat het. „Mam", vraagt ze, „mag ik ook m'n nieuwe schoenen aan?" „Nee meisje, die zijn voor de zondag. Deze schoenen zijn mooi genoeg voor de kleuterschool. Zondag, dan mag je mee naar de kerk en je nieuwe schoenen aan". O ja, papa heeft beloofd, dat ze mee mag. Marjonneke had al zo lang gezeurd. Maar... ze moest eerst vier jaar zijn.

En nu mag ze naar de kleuterschool. Mama brengt haar de eerste keer weg. Misschien mag ze morgen wel alleen. Marjonneke houdt mama's hand goed vast. Eerst was ze zo blij dat ze naar de kleuterschool mocht, en nu zou ze wel met mama weer naar huis willen. Alle kinderen kijken naar haar. Maar dan zegt de juffrouw vriendelijk: „Kom maar mee Marjonneke, dan zul je zien hoe fijn of het in de klas is".

„Vooruit hoor". Mama geeft haar een duwtje, ..Ik ga naar huis. Straks kom ik je weer halen. En je weet toch dat tante Anny en oom Klaas komen logeren? Dan kun je vertellen van de kleuterschool. Dag Marjonneke! Flink zijn hoor!" Mama gaat vlug naar huis. De kinderen moeten van de juffrouw allemaal netjes in de rij staan. Zingende gaan ze naar binnen. In de klas mogen ze gaan zitten op kleine leuke stoeltjes. Marjonneke vindt het nu prachtig en veegt stiekem met haar zakdoek een lastige traan weg. Die mag dajuffrouw niet zien. De juffrouw lacht tegen haar.

Als ze allemaal netjes zitten, gaat juf bidden. Eerbiedig vraagt ze of de Heere de zieke kinderen beter wil maken en of de kinderen lief en gehoorzaam zullen zijn. Dan zingen ze met elkaar: „Opent uwen mond. Eist van Mij vrijmoedig". Dat versje kent Marjonneke ook, want dat heeft ze van mama geleerd. Daarna gaan ze spelletjes doen en wat moois maken. Ze moeten gekleurde rondjes op een groot stuk karton plakken. Moeilijk hoor! De morgen vliegt om en als de bel gaat, staan de moeders al te wachten. Ook Marjonneke's moeder. Als Marjonneke haar ziet, roept ze: „Mam, mama..., het zo fijn. De juffrouw en de kinderen zijn heel lief. Enne... we hebben ook gezongen: Opent uwen mond. Ik kon ook meezin

Marieke komt uit school. Ze zit in de 4e klas bij meester Van Dalen. Ze vindt het best wel leuk in de klas, want de meester doet meestal erg grappig. Maar nou komt ze uit school. Het regent. Marieke zegt tegen haar moeder: Ik weet niet wat ik moet doen. Maar moeder zegt: Berdina heeft gevraagd of je bij haar binnen komt spelen. Hè leuk zeg, zegt Marieke, want Berdina is haar vriendinnetje.

Ze zijn aan het spelen, ze spelen met de poppen, Berdina heeft 4 poppen. Twee babypoppen en 2 lappoppen. De babypoppen heten Nanny en Annemieke, en de lappoppen heten Ans en Marjan. Door], Visser-Vlaanderen gen!" „Nou, nou", zegt mama lachend, „dat had je niet gedacht, hè. Kom maar gauw mee, tante Anny en oom Klaas zijn al gekomen". Oom Klaas loopt in de tuin, wanneer mama eraan komt met Marjonneke op de fiets. Als mama thee inschenkt, moet Marjonneke alles vertellen aan oom Klaas. „Enne...," zegt Marjonneke opgewonden, „zondag mag ik mee naar de kerk!" „Dan kunnen we zien of je stil kunt zitten", plaagt oom Klaas. „Want tante Anny en ik blijven tot maandag logeren". „Hoera!" roept Marjonneke baldadig. „Jullie mogen altijd wel blijven!"

Maar dat kan natuurlijk niet. want oom Klaas heeft maar een paar dagen vrij. Hè. ..hè.., eindelijk is het zondag. Marjonneke heeft de dagen afgeteld. Ze is al vroeg wakker. Vlug, vlug aankleden! In een wip is Marjonneke beneden. Als ze met elkaar gegeten hebben, trekt ze meteen haar jas aan. „Kindje, even geduld," zegt mama. Mama blijft thuis, want Marjonneke heeft nog twee kleine broertjes. Pieter is twee jaar en Mark ligt nog in de wieg. Marjonneke mag bij papa, oom Klaas en tante Anny zitten. Ze heeft haar bijbeltje al in haar tasje gedaan. Een mooi klein bijbel

Marieke en Berdina
Berdina speelt voor moeder en Marieke is groot zus, de poppen zijn een vierling van 3 maanden. Maar dan roept Berdina's moeder dat er thee is, ze stommelen naar beneden. Daar komt de krantenbezorger. Hij brengt het RD het is vrijdag dus er staat verhaaltjesklok in. Ze gaan samen voor de krant liggen. Ze lezen verhaaltjesklok. Ze lachen, wat een leuk verhaal. Maar dan zegt Berdina tegen Marieke: Kom eens mee naar boven. Marieke loopt nieuwsgierig achter Berditje. Marjonneke kan nog niet lezen, maar papa zal het voor haar opzoeken. Het is al vol in de kerk, wanneer ze binnenkomen. Marjonneke zal heel stil zitten, dat heeft ze mama beloofd. Mama had gewaarschuwd: Je mag niet praten, niet opstaan, maar je moet naar de dominee luisteren. Marjonneke ziet de preekstoel, daar zal de dominee wel op gaan staan; Ja hoor! Wat staat de dominee nu hoog! Ze gaan zingen, bidden, en als ze weer gaan zingen, moet Marjonneke geld in de collectezak gooien. Hè, hè, nu moet ze rustig blijven zitten. Dat valt niet mee! Na een poosje fluistert ze in papa's oor: „Gaan we er gauw uit paps?" „Ssssst". doet papa, „stil zitten Marjonneke". Maar Marjonneke vergeet het steeds. Ze draait in de bank. Ze kijkt naar een meisje dat achter haar zit. Papa geeft haar een duw. Oei..., ze moet luisteren. De dominee preekt van Stefanus. Stefanus werd gestenigd, omdat hij veel van de Heere Jezus hield. Marjonneke zucht heel diep. O, o, Marjonneke toch...! Papa geeft haar een dropje. Maar 0000..., het dropje valt en rolt over de grond. Marjonneke wipt van haar plaats en kruipt tussen na de trap op. Ze gaan in Berdina's kamer zitten. Dan komt Berdina geheimzinnig naar Marieke toe. Marieke ploft bijna van nieuwsgierigheid. En dan zegt Berdina, Marieke, wij krijgen over 3 weken een baby. O wat leuk zegt Marieke, want Berdina heeft geen een broertje of zusje. En Marieke heeft 4 zussen en 3 broers. Marieke is de jongste. Het is 3 weken later, Berdina heeft een lief zusje gehad het is een heel kleintje maar kerngezond. Ze noemen ze met de doopnaam „Jerica" en de roepnaam „Josine". Dit was het verhaal van Marieke en Berdina. Annemarie de Jong, Ridderkerk, 10 jaar de banken om het lekkere dropje te pakken.

Papa grijpt Marjonneke bij haar kraag en zet haar op haar plaats. Een paar mensen kijken verschrikt achterom. Ze denken: Wat een lastig ongehoorzaam kind is dat. Dat kind moeten ze maar thuis laten. Die hoort niet in de kerk! Marjonneke krijgt van papa een nieuw dropje. Heerlijk! Heel zachtjes zuigt ze op het lekkere dropje. Zou... zou papa boos zijn...? Zou papa het aan mama vertellen? Mama heeft haar nog wel gewaarschuwd om stil te zitten. O, Marjonneke schaamt zich. Met haar hoofd naar beneden probeert ze nu heel stil te zitten.

Maar ineens hoort ze de dominee zeggen: „Ik ben blij, dat er ook kinderen aan de Heere Jezus vragen om een nieuw hartje. Luister maar goed hoor kinderen!" Verbaasd kijkt Marjonneke nu de dominee aan. Gelukkig, de dominee is niet boos. De dominee vindt het fijn, dat zij en nog meer kinderen in de kerk zijn. Ze heeft het echt gehoord...! Schuin kijkt Marjonneke naar tante Anny en oom Klaas. Die zitten eerbiedig te luisteren.

Marjonneke ziet ineens haar dropje liggen vlak voor de voeten van een meneer, die voor haar zit. O, straks zal de meneer er op trappen. Maar wat is dat...? De dominee zegt: „Amen". „Gaan we nu?" vraagt Marjonneke zachtjes aan papa. „Even geduld nog, Marjonneke!"

Weer komt een meneer met een collectezak, als ze zingen. Marjonneke probeert in de zak te kijken. Maar dat lukt niet, want tante Anny geeft de zak al weer aan oom Klaas.

Als de kerk uitgaat huppelt ze aan de hand van tante Anny haar huis. Mama heeft koffie gezet en zit al te wachten. Kleine Pieter speelt op de grond met zijn nieuwe auto. Mark ligt te kraaien in de box. Nieuwsgierig vraagt mama: „Heb je stil gezeten, Marjonneke?" „Nee hoor", zegt papa. „Ze was stout en zat steeds te draaien. Zo neem ik haar niet meer mee".

„Ja maar papa", zegt Marjonneke met een trillend stemmetje, „de dominee zei, dat...dat hij blij was. Ik..ik heb het gehoord, heus!" Dan trekt papa Marjonneke op zijn schoot. „De dominee heeft gelijk, hoor meisje. Kinderen mogen ook mee naar de kerk. En., ze Ieren vanzelf wel stilzitten. Vast en zeker".

De boerden]

Op de boerderij zijn veel dieren, koeien, kalveren, kippen, paarden, varkens, poesen, honden. Er kun je mooi spelen in het stro, of op de hooizolder verstoppertje spelen, of slingeren aan een stuk touw, en je kunt ook met de hond spelen, of met de poesen spelen. Je kunt mooi met de trekker mee rijden in het land, en je kunt tikkertje spelen en nog veel meer. In de lente moeten de boeren weer maaien, schudden, swielen, kuilen en het is weer klaar. Op een dag gingen Rein en ik een hut maken in het stro, toen gingen we spelen in de hut.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

J^ i^QrltaaLtJQ5l4ok

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken