Bekijk het origineel

Opluchting na Genève

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opluchting na Genève

Politieke leiders reageren instemmend

3 minuten leestijd

WASHINGTON/PRAAG — Politieke leiders uit de hele wereld hebben met instemming en opluchting kennis genomen van verloop en uitkomsten van de tweedaagse top tussen president Reagan en partijleider Gorbatsjov. In de reactie van vrijwel alle landen klonk door, dat zij het een geruststellende ontwikkeling vinden dat de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie, die beide met hun grote arsenalen kernwapens in staat zijn de wereld te vernietigen, bereid zijn om stappen te zetten ter verbetering van hun relaties.

  Premier Nakasone van Japan zei dat de twee machtigste mannen van de wereld elkaar in de ogen hadden gekeken en tot het besef waren gekomen „dat zij beiden mensen zijn". De Britse minister-president Thatcher verklaarde uit de top „grotere hoop" te putten op vrede en stabiliteit in de wereld.
  Staatshoofd Mitterand van Frankrijk stelde vast, dat de top in Genève in een „goede sfeer" was verlopen en de Westduitse bondskanselier Kohl benadrukte vooral het belang dat hij hecht aan de intentieverklaring van beide supermachten om „een regelmatige politieke dialoog te herstellen".
  Het Vaticaan stelt hoop in de afspraak van Reagan en Gorbatsjov om elkaar de komende twee jaar nog tweemaal te ontmoeten en noemt dat „het meest bemoedigende punt in de slotverklaring van de top". Voor VN-leider Peres de Cuellar is vooral de gematigde en doordachte toon van de slotverklaring van beide leiders van grote waarde en hij ziet daarin „de sterke wens van beide zijden om gemeenschappelijke uitgangspunten te bereiken over bestaande problemen".
  Israëls minister Sjamir van buitenlandse zaken zei dat de top hem had geleerd dat overeenstemming ondanks grote meningsverschillen mogelijk is. Ook de reactie van Egypte was aan de zuinige kant. „Het is ongetwijfeld een stap in de goede richting en wij wensen die succes", verklaarde minister van buitenlandse zaken, Abdel-Meguid. 

Congres
  Presient Reagan heeft gisteravond in een toespraak tot het Amerikaanse Congres gezegd, dat hij en Sowjet-leider Gorbatsjov tijdens hun tweedaagse topontmoeting in Genève enige vooruitgang hebben geboekt op het terrein van wapenbeheersing en hun onderhandelaars opdracht hebben gegeven hun werkzaamheden te versnellen.
  In zijn rede tot een gezamenlijke zitting van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zei Reagan voorts dat Gorbatsjov volgend jaar een bezoek zal brengen aan de Verenigde Staten en dat hij in 1987 naar Moskou zal gaan voor een nieuwe top. Reagan (74) zei dat hij Sowjetleider Gorbatsjov (54) tijdens zijn in totaal meer dan vier uur durende privé gesprekken „een energieke verdediger van het Sowjetbeleid" vond, „een boeiend spreker en een goede luisteraar". Reagan noemde die privé gesprekken „het beste deel — onze top bij de open haard". 

Warschaupact
  Sowjet-partijleider Michail Gorbatsjov lichtte eveneens gisteren in Praag de leiders van het Warschaupact over zijn besprekingen met de Amerikaanse president Ronald Reagan in en hij kreeg volledige steun voor zijn „constructieve opstelling", aldus het officiële Tsjechoslowaakse nieuwsagentschap CTK.
  
De leiders van het Warschaupact „betuigden hun volledige steun aan de constructieve opstelling van Michail Gorbatsjov in diens besprekingen met de Amerikaanse president Ronald Reagan", berichtte het persbureau. „Unaniem werd opgemerkt dat de directe en openhartige dialoog bij de ontmoeting noodzakelijk was en dat haar resultaten nuttig zijn.
      
Zie ook pag. 6: „NAVO acht 

      Geneefse top optimaal succes"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Opluchting na Genève

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken