Bekijk het origineel

Regeerakkoord in België bereikt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Regeerakkoord in België bereikt

Martens wil nog meer bezuinigen

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De nieuwe centrum-rechtse regeringscoalitie in België heeft gisteren overeenstemming bereikt over het regeerprogramma voor de komende vier jaar. Verwacht wordt dat het kabinet volgende week de eed zal afleggen als premier Wilfried Martens zijn ministersploeg geformeerd heeft. Martens heeft al laten weten dat hij zijn oude kabinet niet wil wijzigen.

  Het programma van Martens' hernieuwde coalitie voorziet in grote lijnen in verdere versobering en stabilisering van belastingen. De regerende christen-democraten en liberalen zijn overeengekomen voort te gaan met hun pogingen de stagnerende economie weer op gang te krijgen en zo de werkloosheid, een van de hoogste in Europa, te doen verminderen. Ook het begrotingstekort moet in vier jaar tijd terug van 11 procent van het bruto nationaal produkt naar 7 procent.
  Dit betekent meer bezuinigingen, temeer daar de coalitiegenoten besloten hebben de belastingen niet te verhogen. Volgens waarnemers zal het mes gezet worden in sociale uitkeringen en andere overheidsuitgaven.

Terrorisme
  
De toekomstige regeerders staan echter al voor de dringende en kostbare opgave, de strijd tegen terrorisme en gangsterdom die dit jaar een sinds de Tweede Wereldoorlog ongekende mate van geweld hebben bereikt, op te voeren.
  
Ook op economisch vlak zijn dringend besluiten geboden om de concurrentiepositie van de Belgische industrie op peil te houden en de inflatie in toom te houden. De toekomstige regering heeft al aangekondigd het parlement te vragen bij decreet te mogen regeren, in elk geval voor een beperkte periode.
  
Waarnemers menen, dat het regeerakkoord te vaag is om lang stand te houden. Aangekondigde bezuinigingen op de overheidsuitgaven zullen ontoereikend zijn om het gestelde doel te bereiken. De werkelijke discussie over de budgettaire en economische problemen zal in maart loskomen, wanneer de regering haar bijzondere bevoegdheden wil hebben. De waarnemers wijzen er op dat het oude kabinet van Martens ook beloofd had de belastingen niet te verhogen, maar dat toch heeft gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Regeerakkoord in België bereikt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken