Bekijk het origineel

Nieuwe Belgische regering beëdigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe Belgische regering beëdigd

Kabinet Martens-VI wil volmachten

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De Belgische premier Wilfried Martens heeft gisteren de samenstelling van de nieuwe Belgische regering bekendgemaakt. Het nieuwe kabinet steunt, net als het oude, op een coalitie van christen-democraten en liberalen, lie elk zijn verdeeld in een Vlaamse en een Waalse partij.

  In het regeerakkoord tussen de coalitiepartijen staat dat de regering absolute voorrang zal geven aan de oplossing van de economische problemen van België. De nadruk zal liggen op de vermindering van het begrotingstekort en de terugdringing van ie werkloosheid. De nieuwe regering wil de belastingen ongemoeid laten.

Oude coalitie
  Het kabinet Martens-VI bestaat voor het grootste deel uit de ministers die ook in de vorige regering zitting hadden. Mark Eyskens verschuift van het ministerie van economische zaken naar financiën, en Guy Verhofstad, de jonge voorzitter van de liberale PVV, wordt minister van begrotingszaken en tevens vice-premier. Minister van justitie, Jean Gol, en minister van binnenlandse zaken Charles-Ferdinand Nothomb houden hun post, en vervullen ook de functie van vice-premier.
  De oude coalitie slaagde er tijdens de verkiezingen van 13 oktober in een onverwachte winst te boeken en breidde het aantal zetels in het parlement uit van 113 tot 115. Dit ondanks het feit dat Martens in de voorafgaande jaren een strak bezuinigingsbeleid had gevoerd.

„Zieke man"
  Martens herhaalde bij de bekendmaking van zijn kabinet nog eens, dat de slechte economische situatie België in de rest van de wereld de reputatie van „de zieke man van Europa" heeft bezorgd. Martens wil het begrotingstekort eind 1987 hebben verminderd tot 8 procent van het nationaal inkomen; aan het eind van de regeerperiode van het nieuwe kabinet, over vier jaar, moet het zijn teruggebracht tot 7 procent. Het tekort is al gedaald van bijna 16 procent in 1981 tot 11 procent nu.
  
De nieuwe regering zal het parlement opnieuw, om buitengewone bevoegdheden vragen om een reeks bezuinigingsmaatregelen te kunnen uitvoeren. De nieuwe minister van begrotingszaken, Verhofstadt, waarschuwde dat de komende vier jaar nog moeilijker zullen worden dan de afgelopen periode.
  De regering heeft zich ook ten doel gesteld het werkloosheidspercentage, dat momenteel 13,4 procent bedraagt, terug te dringen. België heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van Europa.
  De regering wil de werkloosheid verminderen door de concurrentiepositie van de bedrijven te verbeteren, liever dan door het opzetten van werkgelegenheidsprogramma's. De komende jaren wil de regering 50.000 nieuwe banen creëren om iets te doen aan de jeugdwerkloosheid. Het regeerakkoord voorziet ook in de politie en de verbetering van de samenwerking tussen de verschillende politiekorpsen in België.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Nieuwe Belgische regering beëdigd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken