Bekijk het origineel

Kamercommissie bezoekt Betuwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamercommissie bezoekt Betuwe

Verschillende meningen over herindeling

3 minuten leestijd

ECHTELD — Tijdens het bezoek van de vaste van binnenlandse zaken aan de Midden-Betuwe in verband met de gemeentelijke herindeling in dit gebied werd aan deze commissie een reusachtige taart aangeboden door de gemeentebesturen van Lienden en Maurik. Op deze taart was de nieuwe KLEM-gemeente afgebeeld. Na afloop van de toespraak van wethouder M. Staal werd deze taart gesplitst in de delen Lienden-Maurik en Kesteren-Echteld.

  Dit alles vond gisteren plaats op kasteel De Wijenburg te Echteld. Burgemeester J. de Raad van de gemeente Echteld opende de lange rij van sprekers. De gemeenteraad van deze gemeente bleek verdeeld. De meerderheid bestaande uit PvdA en VVD, wil dat de gemeente samengaat met Kesteren, Lienden en Maurik. De minderheid CDA en SGP wil Echteld samen met Kesteren en wil dat Lienden samengaat met Maurik. Unaniem was de raad van Echteld van mening dat er geen industrieterrein afgestaan moet worden aan de gemeente Tiel.
  Namens de gemeente Valburg, Dodewaard en Heteren voerde de heer W. M. Gogch het woord. Het stelde voor deze drie gemeenten niet her in te delen maar de noodzaak van herindeling eerst aan te tonen in dit gebied. Ook vond hij het niet nodig de gemeente Elst bij de op handen zijnde herindeling te betrekken. De heer Gogch wil het kerkdorp Oosterhout gewoon bij Valburg laten. De heer G. H. Kersten toonde namens deze drie gemeenten aan dat het financiële plaatje die door de provincie samengesteld is in het geheel niet klopt. De gemeente krijgt in plaats van een financieel voordeel van 300.000 gulden een financieel nadeel van minimaal 80.000, aldus de heer Kersten.

Passend
  Burgemeester M. Vink van Kesteren concludeerde dat de herindeling doorgaat. De gemeenteraadsleden van Kesteren behalve de SGP-leden zijn voor het ontstaan van de KLEM-gemeen te. De SGP-raadsleden van Kesteren zien echter liever Kesteren samengaan met Echteld, zodat Lienden dan samengaat met Maurik. Burgemeester Vink vond dat de beslissing over herindeling niet snel genomen moet te worden. Wethouder Staal welke het woord voerde namens de gemeentebesturen van Lienden en Maurik zei dat deze twee gemeentebesturen een eensluidend standpunt hadden. Lienden en Maurik passen uitstekend bij elkaar.
   De gemeente Kesteren en Echteld passen veel beter bij elkaar dan een grote KLEM-gemeente. „Bij een grote gemeente zal de burger veel meer belasting moeten gaan betalen voor de zelfde of minder dienstverlening", aldus de heer Staal. Namens het intergemeentelijk contact voerde de heer H. Freeke het woord. Hij ging diep in op de problemen die bestuurders ontmoeten bij het nemen van besluiten.
  „Vandaar dat wij hen wijsheid en sterkte toe willen wensen met deze zaak, waarover u beslissen moet maar waar u waarschijnlijk nooit meer met de gevolgen geconfronteerd wordt.
  
Gevolgen die er toch er zijn en waar wij mee moeten zien te leven", aldus de heer Freeke.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kamercommissie bezoekt Betuwe

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken