Bekijk het origineel

De winterschilder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De winterschilder

2 minuten leestijd

De winterschilder
  Hij staat ditmaal niet voor de deur, maar hangt binnen rond in galeries, kunsthandels en musea. Want elke verbouwde molen, oude steenfabriek of gewoon modem gehuisveste kunsthandel of lokaal museum heeft dezer dagen tegen het jaareinde wel een kerst- of winterexpositie, vooral van schilderwerk. Dat veel kunstenaars zich laten inspireren door het winterse landschap is bekend vanaf Avercamp en Breughel. Dat veel inrichters van exposities niet direct overlopen van vindingrijkheid is eveneens (winter)zonneklaar. Dus kan men te kust en te keur de winter-schilderprodukten bewonderen. Daarvan noem ik slechts een enkel voorbeeld, te beginnen met:
 Kunsthandel Breunesse, Steynlaan 80 te Zeist. Die toont t/m 4 januari „winterwerken" van o.a. de Rijssense H. Roosink, van W. J. Alberts, F. L, Corsius, R. de Haan en diverse andere minder bekende namen. Men kan bij Breunesse kijken (eni kopen) van di. t/m za. van tien tot vijf, vrijdagavond ook van zeven tot negen uur, tel. 03404 - 25887.
• Ook in Galerie Coninck, Coninckstraat 20 te Amersfoort, sloeg koning Winter toe. Hier o.a. Toon Tieland - van wie deze galerie altijd veel werk heeft gepresenteerd - Johan Traarbach, de nog jonge maar inmiddels in 
goeden doen geraakte Henri Capitan met zijn nogal surrealistische werk waarvoor hij in België veel waardering vindt, gemengde technieken van Karen Gillis en nog wat namen. Info: tel. 033 - 729368.
 Atelier Dick van Vlaardingen, Dorpsweg 198 te Maartensdijk is de werkplaats en expositieruimte van Dick van Vlaardingen, die hier zijn eerste lustrumverkoopexpositie houdt, „De verstilde natuur", waarin o.m. zijn olieverf „Loosdrecht, winter 1985". (Kennelijk sneeuwde het daar harder dan in de rest van Nederland...). Verder houdt Van Vlaardingen zich vooral bezig met het Hollandse landschap en de wadden. Hij exposeert tot de Kerst. Info over openingstijden e.d.: 03461 - 2561.
 Natuur en landschap (niet alleen winters) staan centraal in het werk van schilder K. Boonenburg uit Hattem. Hij exposeert in het Hattemse Streekmuseum (met Voermanhuis en Anten Pieck-collectie) zijn aquarellen en pentekeningen die vooral langs de IJssel bij Veessen en Zalk tussen de uiterwaarden zijn ontstaan. Ook zijn olieverven zijn in directe en eenvoudige stijl geschilderd. Hij exposeert gelijktijdig met glasblazer C. van Olst, samen onder het motto „Transparant". Streekmuseum, Achterstraat 46, Hattem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 december 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

De winterschilder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 december 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken