Bekijk het origineel

Toestand van bos erg verslechterd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toestand van bos erg verslechterd

Ziekten en luchtverontreiniging oorzaak

3 minuten leestijd

BAARN — Een groter deel van het Nederlandse bos is er slechter aan toe dan vorig jaar. Wat de boomsoorten betreft is de eik duidelijk verslechterd, verkeren de Corsicaanse en Oostenrijkse den in een kritieke situatie, maar is de grove den herstellend. In een provinciale indeling van de bossen blijken de bossen in Noord-Brabant en Overijssel er het slechts aan toe te zijn. Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde vitaliteitsonderzoek van Staatsbosbeheer over de toestand van het Nederlandse bos in 1985.

  Als oorzaken voor de verslechterde toestand van het bos worden genoemd weersomstandigheden, insekten-aantastingen, tak- en twijgziekten en luchtverontreiniging. De laatste factor is niet apart onderzocht omdat er een wetenschappelijk onderzoek gaande is, op initiatief van de ministeries van landbouw en visserij en volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer over de effecten van verzuring en luchtverontreiniging op het milieu.
  Directeur ir. F. C. Prillevitz van het Staatsbosbeheer noemde de toestand van het Nederlandse bos zorgbarend. Prillevitz: „We hebben een iets minder gezond bos. De kans dat een groter gedeelte van het bos er echt aangaat is toegenomen. De tendens is van weinig vitaal bos naar minder vitaal bos".
  
Overigens is het Nederlandse bos over het hele land gerekend voor de helft vitaal. 35 procent is minder vitaal, dertien procent is weinig vitaal en twee procent is niet vitaal. Wat Staatsbosbeheer in deze verdeling het meest zorgen baart is de groei in de categorie weinig vitaal bos van acht procent in 1984 naar dertien procent in dit jaar. Bossen van deze categorie vertonen een zodanige achteruitgang dat, zo blijkt uit het onderzoek, „deze bossen zeer grote kans lopen om verloren te gaan wanneer de vitaliteitsbepalende factoren zich in diezelfde mate blijven voordoen".
  
Uit het onderzoek blijkt dat de bossen in de provincies Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, de IJsselmeerpolders en Zeeland vitaal zijn. De vitaliteitsvermindering is bijna gelijk verdeeld over loofbomen en naaldbomen. Het soort boom waar het goed mee gaat is de beuk. Andere boomsoorten vertonen stabilisatie (grove den) of een verslechtering (douglas en fijne spar). 

Schimmel
  
Een van de oorzaken zijn tak- en twijgziekten waarvan de schimmel Sphaeropsis-sapinea vele naaldbomen aantast. Deze schimmel blijft normaal beperkt tot het jonge loof, maar wanneer de weerstand van de bomen door andere oorzaken is achteruit gegaan treft de schimmel ook de stam waardoor de boom uiteindelijk afsterft.
  
Een andere hoofdoorzaak bestaat uit insekten-aantastingen. Hiervan is over de hele linie een toename te constateren in vergelijking met 1984. Vooral de eik heeft onder deze aantastingen te lijden. Daarom is er dit jaar een apart onderzoek gestart naar insektenaantastingen bij deze boomsoort. Bij ongeveer tachtig procent van de onderzochte eiken is een zware insektenaantasting geconstateerd.
  
Tijdens de presentatie van het onderzoek kwam naar voren, dat de eik zo goed als door zijn reserves heen is en weinig herstelmogelijkheden meer in zich heeft. Ook de weersomstandigheden hebben de vitaliteit van het bos sterk bepaald. De plotselinge strenge winter na een zacht najaar hebben de bomen geen goed gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 december 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Toestand van bos erg verslechterd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 december 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken