Bekijk het origineel

iM. wnhaalifaléok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

iM. wnhaalifaléok

Smullen, als oudejaarsdag voorbij is

6 minuten leestijd

DoorJ. Visser-Vlaanderen „Mam, gaat het nu écht door? Gaat u nu oliebollen bakken?" „Ja Mieneke, even geduld meisje!" Mieneke staat te popelen. Eïat komt, voor de oudejaarsdag zou mama oliebollen baken. Maar...mamma werd ziek. Héél erg ziek! Er werden géén oliebollen gebakken. Niemand dacht er meer aan. Natuurlijk niet! Wie denkt er dan aan oliebollen...? Maar mama had beloofd, dat het écht nog een keer zou gebeuren. Mieneke mocht dan meehelpen. En nu Mieneke vanmiddag vrij van school heeft, mag ze helpen. Jetty, haar vriendinnetje, had haar uitgelachen. „Ha... ha..., wie gaat er nu nog oliebollen bakken! Ik zou ze niet meer lusten hoor! Ik vind het raar!" „Och kind," had Mieneke boos geantwoord, „jij krijgt tóch niets. Ik lust ze dolgraag!"

Anders loopt Jetty nog een eind mee met Mieneke, maar vanmorgen ging ze direct naar huis. Als Mieneke daar nog aan denkt, zegt ze tegen mama: „Jetty lust nu geen oliebollen meer. Ze vindt het raar dat we gaan bakken. Eigenwijs kind, hè mam!" „Nou, wij beginnen toch maar te bakken Mieneke. Ik lust ze de hele winter hoor!" Mama heeft al een grote pan met beslag gemaakt. Dat beslag is al héél hoog gerezen. Mieneke mocht de krenten en rozijnen er doorroeren. Verrukkelijk zullen ze worden! Mieneke proeft een klein beetje van het beslag, maar daar is niets aan. Dat smaakt niet lekker. Ze kijkt naar mama, die olie in de pan gegoten heeft. Een fles vol olie. Ze moeten nog even geduld hebben, want de olie moet eerst gloeiend heet zijn.

Mieneke speelt nog een poosje met Kasper, de hond. Die steekt af en toe zijn neus in de lucht. Wat ruikt hij? Wat zal het vrouwtje gaan bakken? Zou hij straks ook wat krijgen? Meestal mag hij alles proeven.

Zo, de olie is heet. Mama gaat beginnen. Even later liggen de witte bolletjes in de pan. Ze snirsen en draaien in het rond. Kijk, ze worden helemaal bruin. Wat worden ze mooi! Net bruine balletjes. Als ze gaar zijn, doet mama de oliebollen op een schaal. „O mam, ik lust er al één!" juicht Mieneke. „O nee Mieneke, nog niet. Ze zijn veel te heet!" De volgende witte bolletjes liggen al weer in de olie. Ook die worden bruin.

Maar dan ineens... „Ring... ring". De telefoon. „Hè," zucht mama, „wat lastig! Ik ben zo terug hoor Mieneke. Nergens aankomen. Denk er om!" Mieneke blijft in de keuken. Het ruikt zo lekker! Ze kijkt in de pan. Wat blijft mama lang weg! De oliebollen zijn allang bruin. O, als ze maar niet verbranden! Zou... zou ze de oliebollen er uit halen? Ze verbranden vast en zeker! Mama blijft zó lang praten. Mieneke pakt de zeef en probeert de bolletjes uit de olie te vissen. Moeilijk hoor! Kasper springt om haar heen. Zou hij nü iets krijgen? „Ga weg Kasper", roept Mieneke zenuwachtig. Nog één oliebol moet ze uit de olie vissen. Die ligt te verbranden. Die móet er ook nog uit. Mieneke durft het haast niet. Haar handen trillen. Ja, ze heeft hem. Maar de oliebol valt van de zeef op de grond. Kasper stuift er op af. En voor Mieneke er erg in heeft, hapt hij in de hete oliebol. Meteen valt de oliebol uit zijn bek, en begint hij te janken van de pijn. Zijn tong is verbrand. Arme Kasper...! Maar Mieneke heeft geen tijd om naar Kasper te kijken. De olie is heet, gloeiend heet. Er moeten nieuwe bolletjes in. Vlug... vlug...! Mieneke schept een lepel vol beslag en doet dat haastig in evyicri de olie. O, véél te véél! Zo'n schep vol! Het wordt een heel grote oliebol!

Daar komt mama aangehold. „O Mieneke, wat is de olie heet geworden. Veel te heet!" Gejaagd draait mama het gas lager. „Kindje, wat heb je gedaan! En... en wat is er met Kasper?" „Die... die heeft zijn tong verbrand", stamelt Mieneke. Meteen geeft mama Kasper een bak koud water. Daar moet hij in likken, want dat is goed voor een verbrande tong. „Arme Kasper, lik maar, dan wordt je tong weer beter." Dan ziet mama de grote oliebol in de pan. „Heb jij dat gedaan, Mieneke?" „Ja mam, want u...ukwamnietzo gauw terug en... de oliebollen gingen verbranden. Toen heb ik..."

„Ja Mieneke, ik ben veel te lang weggebleven. Er had wel brand kunnen komen. Och... och...! Je hebt tóch goed je best gedaan hoor!" Ze zien dat de grote oliebol klaar is en mooi bruin gebakken. „Zo één heb ik nog nooit gemaakt", lacht mama. Ze legt de grote oliebol op een bord. „Mag ik die vanavond opeten, mam?" „Ik denk, dat je hem niet helemaal lust!" „O jawel mam, ik krijg zo'n honger!"

Mama gaat vlug verder met bakken. Het duurt niet lang, of al het beslag is op. En... er staat een schaal vol met heerlijke oliebollen. Wat zal papa straks opkijken. Hij lust ze zó graag! Dan ineens ziet Mieneke Jetty aankomen. Wat moet die hier? „Ik," zegt Jetty verlegen, „ik kom je boek terugbrengen, dat ik geleend heb." „Dag Jetty, lust je ook een oliebol", vraagt mama. „Uh... nee... nee... ja... ja...", hakkelt Jetty met een hoogrode kleur. Ze vindt het heus wel lekker ruiken. Ze zou nu best een oliebol lusten. Maar... wat heeft ze tegen Mieneke gezegd? Ze heeft Mieneke uitgelachen. „Nou," zegt mama, „ja of nee! Of lust je ze niet?" „Alstublieft," fluistert Jetty. Ze durft niet naar Mieneke te kijken. „Weetje wat," mama zet het bord met de grote oliebol op tafel, „die is voor jullie samen." Meteen snijdt ze de oliebol door. „Hier, poedersuiker er op. Smullen maar!" En daar zitten Mieneke en Jetty ieder aan de kant van de tafel. Kasper zit smekend naar de meisjes te kijken. Zijn tong doet niet zo zeer meer. Zou hij nu ook nog een stukje van een oliebol krijgen?

Dan zegt Mieneke ineens tegen Jetty: „Ik dacht dat ji'j geen olie..." Maar dan moeten ze samen lachen en happen in de heerlijke oliebol. Mieneke vergeet, dat ze boos was. En Jetty vergeet, dat ze oliebollen bakken raar vond. Want... die grote oliebol smaakt verrukkelijk, als is de oudejaarsdag allang voorbij!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

iM. wnhaalifaléok

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken