Bekijk het origineel

Omstreden toneelstuk als boek uitgegeven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Omstreden toneelstuk als boek uitgegeven

„Duidelijk antisemitische strekking"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De stichting Bztohh'in Den Haag gaat het omstreden toneelstuk ,JDer Muil, die Stadt und der Tod" van de in 1982 overleden Duitse schrijver Rainer Werner Fassbinder als boek in de Nederlandse taal uitgeven.

Het boek verschijnt onder de titel „Het vuil, de stad en de dood" in de eerste week van februari in een, oplage van 2.500 exemplaren. Dit heeft mevrouw L. Aarsen van de Haagse culturele stichting gisteren meegedeeld.

Bztohh is van mening dat dit tien jaar geleden geschreven werk van Fassbinder niet antisemitisch is, zoals het in. West-Duitsland van verschillende kanten is betiteld. De stichting in Den Haag wil nu dat de mensen in ons land zelf kennis kunnen nemen van de inhoud van het stuk en niet alleen meer op alleen maar berichten in de pers behoeven af te gaan, aldus Aarsen.

De voorgenoinen opvoering van het stuk in oktober van het afgelopen jaar in het Proscenium in Frankfurt ging niet door nadat daartegen van verschillende kanten, vooral van joodse zijde in binnen- en buitenland, een storm van protest was opgegaan omdat het toneelstuk een antisemitisch karakter zou hebben. De première mislukte al nadat leden van de joodse gemeente van Frankfurt het theater hadden bezet. Wel werd het stuk in besloten kring opgevoerd voor ruim 100 toneelcritici.

Duidelijk

„Uit de persberichten die rond het toneelstuk van Fassbinder-zijn gepubliceerd kan duidelijk de conclusie worden getrokken dat het hier om een antisemitisch stuk gaat: Het uitgeven van zo'n stuk in boekvorm in de Nederlandse taal vinden wij dan ook een kwalijke zaak", aldus de reactie van secretaris Sanders van het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap in Amsterdam. Hij voegt er aan toe dat de uitgever op grond van de antisemitische strekking dat boek niet zou moeten uitgeven. Het boek mag volgens hem waarschijnlijk niet eens worden uitgegeven op grond van de bepalingen rond discriminatie in het Wetboek van Strafrecht.

Directeur R. Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) laat weten dat zijn centrum vorig jaar al in een telegram aan het theater tegen opvoering van het stuk van Fassbinder heeft geprotesteerd. Daarbij werd er op aangedrongen van opvoering af te zien. „Dat betekent dat wij er dan zeker geen voorstander van zijn dit stuk nu in boekvorm in de Nederlandse taal uit te geven", aldus de CIDI-directeur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Omstreden toneelstuk als boek uitgegeven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken