Bekijk het origineel

Koffie opnieuw in prijs verhoogd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koffie opnieuw in prijs verhoogd

„Voorraden beginnen uit te dunnen"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Een pakje koffie van 250 gram moet met ingang van vandaag 65 cent duurder worden. Dat blijkt uit een brief van Douwe Egberts, de marktleider op de Nederlandse koffiemarkt, aan groothandelaren. Poederkoffie wordt 19 cent per 50 gram in prijs verhoogd.

In de brief wordt de forse prijsstijging toegeschreven aan de situatie op de wereldmarkt, waar de prijzen mede door speculaties snel oplopen. Ook beginnen de voorraden uit te dunnen wegens de enorme hoeveelheden koffie die de consumenten de laatste weken de winkels uitslepen.
Op 8 januari verhoogde de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers de prijs van een pakje koffie van 250 gram met 30 tot 35 cent. Ook dit werd geweten aan de prijsstijgingen op de wereldmarkt.

Konsumenten Kontakt (KK) eist van het ministerie van economische zaken een aparte prijsbeschikking voor koffie zodat er controle wordt uitgeoefend op de prijzen die de koffiebranders de consument opleggen. Volgens KK zijn de hoge prijzen op de koffiemarkt het gevolg van speculaties op de beurzen van Londen en New York.

Ook de Consumentenbond heeft de indruk dat de koffiebranders hun prijzen verhogen en verlagen naar eigen goeddunken. Woordvoerder mr. K. Hoogkamer: „Deze verhoging klopt echt niet. Het ministerie van economische zaken berichtte in december dat bij de prijsstelling van koffie moet worden uitgegaan van een gemiddelde voorraadtermijn van dertien weken. Drie maanden nadat de aanvoer uit Brazilië verminderd, behoort de prijs pas gewijzigd te worden. Dat is nu nog niet het geval."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Koffie opnieuw in prijs verhoogd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken