Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Imitatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Imitatie

2 minuten leestijd

Surrogaat of namaak — het zijn wat begrippen met een wat minderwaardige bijsmaak, maar de produkten waar dat voor geldt (ze worden ook imitatieprodukten genoemd, hetgeen aanmerkelijk vriendelijker klinkt) zijn soms uitermate populair en lang niet alleen gereserveerd voor mensen met een smalle beurs. Men denke bijvoorbeeld aan de diverse merken „toppings" die tegenwoordig op grote schaal worden verkocht: imitaties van slagroom, waarin melkeiwit grotendeels is vervangen door plantaardig vet. Het goedje bevat voorts een indrukwekkende hoeveelheid lucht, maar de voordelen schijnen daar ruimschoots tegenop te wegen.

Het Tweede-Kamerlid Blauw (VVD) heeft het niet erg begrepen op al die namaak. „Is het waar", vroeg hij in november vorig jaar, naar aanleiding van een tv-actualiteitenprogramma, aan minister Braks van landbouw, „dat in de ons omringende landen een toenemend aantal imitatieprodukten op de voedingsmiddelenmarkt verschijnt?" Het antwoord, dat afgelopen week bekend werd, luidde kort en bondig: „Ja." Maar op de vraag of in Nederland ook zoiets te verwachten is — we hebben al namaakboter, in de vorm van margarine en halvarine, maar die produkten zijn al zo lang gemeengoed dat slechts weinigen het idee hebben dat ze met een imitatieprodukt te doen hebben — gaf de bewindsman het volgende geruststellende antwoord: „Een ontwikkeling die in kwantitatieve zin vergelijkbaar is met de situatie in de ons omringende landen doet zich in Nederland niet voor. Wel zijn er op de Nederlandse markt enkele vervangingsprodukten voor vlees, koffiemelk, slagroom en siiiker waarin bepaalde grondstoffencomponenten zijn vervangen door andere componenten. Het gaat om vleesprodukten waaraan vleesvreemd eiwit is toegevoegd, koffiemelk waar in het melkvet is vervangen door plantaardig vet, en tenslotte om kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van suiker."

Zogeheten samengestelde vleesprodukten zijn toegestaan, het moet dan gaan om een verduurzaamd mengsel van gehakt of gekruid gehakt enerzijds en een vleesvreemd produkt anderzijds. De aanduiding dient dan te luiden: „Vleesprodukt met" (onmiddellijk gevolgd door de naam en het gehalte van het in de waar verwerkte vleesvreemde eiwitprodukt).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Imitatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken