Bekijk het origineel

,Jrak neutraliseert terreinwinst Iran''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

,Jrak neutraliseert terreinwinst Iran''

V-raad overweegt spoedzitting

3 minuten leestijd

BAGDAD/TEHERAN — De gevechten tussen Iran en Irak duurden ook gisteren voort. De twee gaven verschillende lezingen over het verloop van de strijd. De Veiligheidsraad der Verenigde Naties zal zich vandaag in New Vork beraden over een verzoek van de Arabische Liga om een spoedzitting over de Golfoorlog. Mogelijk vindt deze bijeenkomst volgende week dinsdag plaats.

De legerleiding in Teheran maakte gisteren bekend dat haar troepen intussen een gebied van 700 vierkante kilometer in het zuiden van Irak hebben veroverd.

Iraanse eenheden maken volgens Teheran gestaag vorderingen in de richting van Basra, de op een na grootste stad in Irak. Iran waarschuwde verder Koeweit dat het Irak niet de gelegenheid moot geven zich op het strategisch belangrijke Koeweitse eiland Bubiyan, dat bij do volgens de Iranicrs door hen veroverde havenstad Fauw ligt, te nestelen. Fauw, aan de Sjatt-cl-Arab, is voor Irak de enige toegangspoort naar zee.

„In de val"

Een militaire woordvoerder in Bagdad verklaarde gisteren dat Iraakse troepen de Iraanse eenheden hadden ingesloten.

Hij gaf toe dat de Iraniers hot kustgebied van Khor Abdollah in handen hebben, maar voegde daaraan toe dat zij nu tussen de Iraakse troepen en de kust „in de val" zitten.

De woordvoerder zei niets over de door Iran beweerde verovering van Fauw. De zeearm Khor Abdollah, die tussen de kust van Irak en het Koeweitse eiland Bubiyan stroomt, is voor de Iraakse oorlogsvloot in de haven van Gum al-Kasr de enige weg naar zee.

Gas

Het aantal sinds het begin van het offensief gesneuvelde Irakezen was volgens Teheran tot meer dan 10.000 man gestogen. Het zegt meer dan 1400 krijgsgevangenen te hebben gemaakt. Irak zou meer dan 7000 Iraanse militairen hebben gedood.

Volgens Iran heeft het sinds het begin van het offensief 21 gevechtsvliegtuigen van Irak vernietigd. Irak meldde het neerschieten van twee Iraanse gevechtsvliegtuigen en twee gevechtshelikopters.

Gisteren kregen diplomaten en journalisten in een ziekenhuis in Teheran gewonden te zien die het slachtoffer van Iraaks strijdgas zouden zijn. Irak ontkent dat het van dit middel gebruikt maakt en het beschuldigt Iran er daarentegen van dat het chcm.ische middelen in de strijd heeft geworpen.

Een eventuele speciale zitting van de Veiligheidsraad zal voornamelijk over het beweerde gebruik van strijdgas in de Golfoorlog gaan.

De ambassadeur van Iran bij de Verenigde Naties, Ali Rajai Khorassani, verklaarde gisteren dat zijn land niet zal aarzelen op zijn beurt eveneens chemische wapens te gaan gebruiken als de Veiligheidsraad de toepassing ervan door Irak niet zou veroordelen en als dat land daarmee doorgaat.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velajati, heeft intussen een protestnota naar de secretaris-genoraal der Verenigde Naties gezonden waarin hij hem vraagt stappen te ondernemen om Irak te laten ophouden met het gebruiken van strijdgas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

,Jrak neutraliseert terreinwinst Iran''

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken