Bekijk het origineel

Gorbatsjov kondigt hervormingen aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gorbatsjov kondigt hervormingen aan

Sowjetleider zet economische lijnen uit

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische partijleider Michail Gorbatsjov heeft gisteren in zijn vijf en een half uur durende openingstoespraak voor het 27ste partijcongres van de Russische communistische partij een aantal globale maatregelen aangekondigd voor de hervorming van de Russische samenleving.

In de voorstellen van Gorbatsjov, die weinig gedetailleerd zijn, wordt vooral de nadruk gelegd op de verbetering van de voedselvoorziening. De boeren moeten worden aangezet tot hogere produktie door hun betere prijzen te betalen en ze minder afhankelijk te maken van de staat. Dit zal onder andere moeten worden bereikt door opheffing van de taUoze ambtelijke instanties die bij de landbouw betrokken zijn.

In samenhang met deze hervormingen wil Gorbatsjov ook het prijssysteem gaan herzien, hetgeen er waarschijnlijk op neer komt dat de Russen voor meer en beter voedsel en voor meer woongerief ook meer zullen rnoeten gaan betalen. De broodprijzen zijn ten koste van zware overheidssubsidies sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog niet meer gestegen en ook de huren zijn laag gebleven; gemiddeld verwoont een Russisch gezin 3 procent van het gezinsinkomen. Gorbatsjov kondigde „voorstellen voor eerlijke wijzigingen in het huursysteem" aan, waarbij de huur zal worden gekoppeld aan de omvang en kwaliteit van de woonruimte.

Gorbatsjov wil de agrarische produktie gaan verbeteren door de autonomie van de collectieve boerderijen en staatsbedrijven te gaan vergroten, hetgeen zou moeten leiden tot meer betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor het eindprodukt.

Daarbij is een nieuw element dat de plaatselijke agrarische gemeenschappen het surplus dat ze produceren boven een door de staat vastgestelde hoeveelheid die ze — tegen betere prijzen — moeten leveren aan de staatsorganen, naar eigen goeddunken kunnen aanwenden voor de plaatselijke voedselvoorziening.

In de industrie zuUen de experimenten die zijn gestart onder Joeri Andropov, waarbij het plaatselijk management in de bedrijven meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgt, worden uitgebreid. Gorbatsjov gaf en passant de centrale overheidsinstanties een veeg uit de pan toen hij zei dat deze experimenten waarschijnlijk meer vrucht hadden afgeworpen als de centrale organen zich er minder mee hadden bemoeid.

Scherpe kritiek

In het gedeelte van de toespraak dat was gewijd aan de wapenbeheersing had Gorbatsjov scherpe kritiek op president Reagans standpunt over ruimtewapens, diens weigering om te praten over de stabilisering van de Britse en Franse kemwapenarsenalen en zijn oproep tot vermindering van de Russische kernmacht in Azië.

De Amerikaanse president had deze standpunten verwoord in een brief die zondag aan de Russische partijleider is overhandigd, maar volgens Gorbatsjov is het ondanks het feit dat de brief „enige geruststellende standpunten lijkt te bevatten" moeilijk „enige serieuze bereidheid van de kant van de Amerikaanse regering te bespeuren om bij het ehmineren van de nucleaire dreiging ter zake te komen".

Hij herhaalde dat het Kremlin bereid is een akkoord te sluiten over de middellange-afstandsraketten zonder koppeling aan'een verbod op ruimtewapens. Volgens hem heeft president Reagan de vermindering van strategische kernwapens echter afhankelijk gemaakt van de Russische instemming met het Strategisch Defensie Initiatief en vermindering van de Russische conventionele bewapening. Gorbatsjov wil dat er bij de komende ontmoeting met Reagan in de Verenigde Staten praktische resultaten worden geboekt; volgens hem kan er in elk geval iets worden bereikt op het gebied van de afschaffing van de middellange-afstandsraketten in Europa en bij de stopzetting van de kemproeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Gorbatsjov kondigt hervormingen aan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken