Bekijk het origineel

Nederland blijft bij nul-nul-optie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland blijft bij nul-nul-optie

„Geen gelobby vóór komst kruisraketten"

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Volgens minister Van den Broek van buitenlandse zaleen blijft de Nederlandse regering voorstander van het verwijderen van alle kernwapens voor de middellange afstand. Suggesties van de linkse oppositie dat ons land zich in Washington heeft ingezet om koste wat het kost toch kruisvluchtwapens in ons land te plaatsen noemde Van den Broek Jabeltjes".

De bewindsman verklaarde gisteren tijdens het debat over het verdrag met Amerika dat plaatsing van de kruisraketten mogelijk maakt, dat de regering „zich vol overtuiging" heeft geschaard achter do jongste voorstellen van Amerika in Geneve om te komen tot afschaffing van alle middellangeafstand kernwapens op de middellange termijn, de zogenaamde nul-nuloptie.

Dat heeft ons land de Amerikaanse ambassadeur Nitze laten weten toen hij enkele maanden geleden op bezoek kwam om te overleggen over de nieuwe ontwapeningsvoorstellen van Reagan.

Stapsgewijs

Ons land heeft tijdens dat overleg voorgesteld om niet in één keer alle middellange-afstandwapens (in het westen de kruisvluchtwapens en de Pershings-II en in het Oostblok de SS-20-raketten) af te schaffen, maar stapsgewijs in drie jaar. De eerste stap zou dan moeten bestaan uit een reductie van 40 lanceerinrichtingen aan beide zijden. Minister Van den Broek toonde zich niet geheel ontevreden over het feit dat in het uiteindelijke voorstel van Amerika, dat vorige week aan de Russen is overhandigd, een stapsgewijze aanpak van drie jaar wordt voorgesteld.

Het Amerikaanse voorstel houdt in dat de Russen niet alleen de SS-20raketten uit het Europese deel moeten verwijderen, maar ook uit het Aziatische deel van hun land. Dan zal de NAVO alle kruisvluchtwapens en Pershings-II verwijderen of niet plaatsen.

Maar de verschillen tussen Oost en West zijn nog groot, zo zei minister Van den Broek gisteren. Allereerst is er verschil van mening over de vraag of de SS-20-raketten die staan opgesteld in het Aziatisch deel van de Sowjet-Unie bij de onderhandelingen betrokken moeten worden. De Russen zijn daar tegen en de Amerikanen namens het Westen zijn daar sterk voor omdat de SS-20-raketten gemakkelijk achter het Oeralgebergte vandaan gehaald kunnen worden en in het Europese deel van Rusland opgesteld kunnen worden zodat ze voor WestEuropa toch een bedreiging vormen.

Reactie

De Sowjet-Unie wil verder dat de kernwapenarsenalen van Frankrijk en Engeland bevroren worden en het Westen wil daar niet over praten. Ook bestaat er onenigheid over de verwijdering van de Russische raketten voor de kortere afstand, de SS-22 en de SS-23, die in de DDR en Tsjechoslowakije zijn opgesteld als reactie op de plaatsing van kruisvluchtwapens en Pershings-II in West-Europa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Nederland blijft bij nul-nul-optie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken