Bekijk het origineel

,^raf King Kong j

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

,^raf King Kong j

Peper onder voorbehoud akkoord

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Burgemeester Peper van Rotterdam heeft in principe besloten het graf van de dubbelspion Chris Lindemans, alias King Kong, op de Rotterdamse gemeentelijke begraafplaats Crooswijk te laten openen. Daarmee kan worden vastgesteld of het werkelijk Lindemans is die daar ligt begraven. Dit heeft de gemeente Rotterdam gisteravond namens de burgemeester bekendgemaakt.

Inmiddels wordt gewerkt aan een draaiboek dat voorziet in de opening van het graf over enkele weken. Voor het zover is wil Peper eerst iiog de schriftelijke toestemming van de broer van Chris Lindemans en van de twee kinderen van de dubbelspion.

Dat laatste kan een probleem opleveren, omdat van hen tot nu toe slechts bekend is dat zij ergens in Frankrijk leven. De Rotterdamse burgemeester staat hierop uit piëteitsoverwegingen, want het gaat om een familiegraf, waar ook de beide ouders van Lindemans in zijn begraven. De inspecteur voor de volksgezondheid heeft overigens al ingestemd met de opening van het graf.

Peper heeft bij het nemen van dit principebesluit de meningen van directeur drs. H. Paape van het Rijksinstituut, voor de Oorlogsdocumentatie en van geschiedschrijver dr. L. de Jong de doorslag laten geven. Zij lieten Peper vorige week weten dat openen van het graf onder meer van maatschappelijk, juridisch en wetenschappelijk belang is.

Het verzoek tot opening van het graf werd gedaan door de Haarlemse mevrouw Thöne-Siemens, die in de Tweede Wereldoorlog lid was van een verzetsgroep die door Lindemans aan de Duitsers zou zijn verraden. Mevrouw Thöne-Siemens wil een einde aan de twijfels die de laatste tijd zijn gerezen over het lot van Chris Lindemans. Daarbij gaat het om de vragen of Lindemans zelfmoord heeft gepleegd en of het zijn stoffelijk overschot is dat op Crooswijk ligt begraven, zoals de officiële lezing wil.

Verscheidene keren is geopperd dat Lindemans is vermoord omdat hij te veel wist en zelfs dat hij destijds met hulp van buitenaf is ontsnapt uit de Scheveningse strafgevangenis. Het onlangs door wijlen minister Rietkerk van binnenlandse zaken vrijgegeven BVD-dossier over King Kong gaf op dit punt geen uitsluitsel. Voor Paape en De Jong was dit feit aanleiding zich achter het verzoek tot opening van het graf te scharen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

,^raf King Kong j

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken