Bekijk het origineel

Vrijmetselaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrijmetselaars

1 minuut leestijd

Wij wilden graag enige uitleg over de vrijmetselaars en welk geloof die hebben.

Antwoord — Vrijmetselaars waren in de Middeleeuwen werkelijk „vrije metselaars", die in georganiseerd verband van stad tot stad trekkend, hun werk deden. Al vanaf de zestiende eeuw krijgt de organisatie een ander karakter: men bouwt voortaan niet slechts aan huizen en kerken maar ook aan de „geestelijke tempel der humaniteit". En zo heet vrijmetselarij uiteindelijk „een levenskunst".

Vrijmetselarij wordt gedefinieerd als „de werkzaamheid van nauw verbonden lieden, die symbolische vormen gebruiken, hoofdzakelijk ontleend aan het metselaarsvak en aan de bouwkunst, voor het welzijn der mensheid werken en die er naar streven zichzelf en anderen te veredelen om daardoor een universeel verbond der mensheid tot stand te brengen". De vrijmetselarij, die overigens geen hechte eenheid vormt, kent geheime, ingewikkelde rituelen en vele rangen en graden: leerling, gezel, meester enz. Onder de dekmantel vrijmetselarij zouden zich ook wel revolutionaire bewegingen hebben ontwikkeld.

Vele vrijmetselaars zeggen dat vrijmetselarij niet godsdienstig is en dat zij behalve van een vrijmetselaarsloge (afdeling) best lid kunnen zijn van een eigen kerk. Maar het binnen de vrijmetselarij aangehangen humanisme komt absoluut in botsing met de leer van de (erf)zonde en genade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Vrijmetselaars

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken