Bekijk het origineel

Vliegtuiglicentiebouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegtuiglicentiebouw

2 minuten leestijd

• JVederlandse vliegtuigen " • naar buitenlands ontwerp" door Theo Wesselink en Thijs Postma; Uitg. Romen Luchtvaart, Weesp; 128 blz.; prijs ƒ 32,50. Vliegtuiglicentiebouw, het in een ind produceren van vliegtuigen naar uitenlands ontwerp, vindt in Nedermd al plaats vanaf ongeveer 1910. 'olgens Wesselink is het erg moeilijk ast te stellen wat er voor 1914 aan liegtuigen in ons land is gebouwd. Hij omt tot de conclusie dat de pers in die jd vrijwel elke eendekker een Blériot oemde en elke tweedekker een Farlan of Wright. Zowel tijdens de Eerste als de weede Wereldoorlog vond de licenebouw in Nederland plaats onder ruk van de oorlogvoerende landen, ussen deze oorlogen hield alleen iviolanda te Papendrecht zich bezig iet licentiebouw. Voor de Marineichtvaartdienst bouwde deze ondereming twee Duitse typen vliegboten n voor de Luchtvaartafdeling in Indië en Amerikaans jachtvliegtuig. Het edrijf van Aviolanda, dat in 1967 'erd overgenomen door Fokker, had 1 de grote naoorlogse licentieovereenomsten een belangrijk aandeel. Tot e vliegtuigen waaraan werd meegewerkt behoren de Gloster Meteor, Hawker Hunter en Lockheed Starfighter.

Andere Nederlandse licentiebouwers waren Trompenburg, Van Berkel's Patent en de KoninkHjke Maatschappij De Schelde. En natuurlijk Fokker. Voor de Nederlandse luchtmacht bouwt Fokker nu nog de General Dynamics F-16. Vanaf december 1987 worden er nog twaalf F-16's voor de Deense luchtmacht gebouwd. De Starfighter en de F-16 hebben elk een tamelijk uitgebreide beschrijving gekregen. Een kort hoofdstuk is gewijd aan de amateurvliegtuigbouw in Nederland. Wesselink en Postma trekken in hun boeken vaak een strakke lijn wat de (niet) te behandelen vliegtuigen betreft. Bij het strak afbakenen valt uiteraard een „vreemde eend" direct op. In dit geval is dat de PH-COR, het zelfbouwvliegtuig van Cor Dijkman Dulkes uit 1969. Aan het (summier) vermelden van dit Nederlandse ontwerp konden de samenstellers blijkbaar niet voorbijgaan omdat als gevolg van de vlucht met dit toestel de Nederiandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers ontstond.

De 292 foto's maken het boek tot een aantrekkelijk geheel. Het is alleen jammer dat er geen trefwoordenregister is opgenomen. HGH

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Vliegtuiglicentiebouw

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken