Bekijk het origineel

Akzo achteruit in eerste kwartaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Akzo achteruit in eerste kwartaal

Omzet en winst beide omlaag

3 minuten leestijd

ARNHEM — Zowel omzet als resultaten van Akzo zijn In de eerste drie maanden van dit jaar minder geweest dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet nam met 13 procent af tot ƒ 4,1 miljard. De nettowinst daalde met 15 procent van ƒ 256 tot ƒ 219 miljoen of per aandeel van ƒ 6,44 tot ƒ 5,49. Dit is gisteren meegedeeld in de aandeelhoudersvergadering.

Ondanks dit lagere resultaat is de raad van bestuur tevreden over de gang van zaken, omdat de winstmarge verbeterde van 8,6 tot 9,1 procent. De afstoting van American Enka heeft daartoe bijgedragen. Het bedrijfsresultaat daalde met 8 procent tot ƒ 372 miljoen. De grotere daling van de nettowinst is grotendeels terug te voeren tot een bijzondere bate van ƒ 28 miljoen in het eerste kwartaal van 1986.

Zowel de omzetdaling (van ƒ 1372 miljoen tot ƒ 944 miljoen) als de verbetering van de resultaten (van ƒ78 miljoen tot ƒ91 miljoen) bij chemische vezels is het gevolg van de afstoting van American Enka. In Europa bleven de resultaten op ongeveer gelijk niveau. De meeste tot deze produktiegroep behorende bedrijyen warèri'vrijwel volledig bezet.

Het achterblijven van de omzet bij de chemische produkten (daling van ƒ 1562 tot ƒ 1269 miljoen) is vooral te verklaren door de lagere dollarkoers. Ook de daling van het bedrijfsresultaat van ƒ 180 tot ƒ 146 miljoen is hierdoor voor een deel te verklaren, maar bovendien speelt hierbij een rol dat in het eerste kwartaal van 1985 de afzet van wegenzout zeer groot was, zowel in Europa als in Noord-Amerika. Bij de meeste chemische produkten bleef de bezettingsgraad op een hoog niveau. De druk op de prijzen nam toe.

Als gevolg van de acquisities van Levis en Blundell-Permoglaze is de omzet van coatings gestegen van ƒ 476 miljoen tot ƒ 525 miljoen. De aanhoudende concurrentie heeft de resultaten echter wederom onder druk gezet; zij daalden van ƒ 14 miljoen tot ƒ 7 miljoen.

De stijging van de omzet bij de farmaceutische produkten is voornamelijk toe te schrijven aan de in 1985 geacquireerde Amerikaanse diagnosticabedrijven. Deze omzet steeg van ƒ514 miljoen tot ƒ567 miljoen. Het bedrijfsresultaat bleef daar iets achter (ƒ 80 miljoen tegen ƒ 85 miljoen), in. het bijzonder als gevolg van negatieve valuta-effecten,

In materiele vaste activa werd ƒ200 miljoen geïnvesteerd, veertien procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal medewerkers nam in totaal met 900 toe tot 65.900. Zonder de invloed van acquisities en desinvesteringen steeg de personeelsbezetting met 400.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Akzo achteruit in eerste kwartaal

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken