Bekijk het origineel

Libië wijst Europese diplomaten land uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libië wijst Europese diplomaten land uit

Italiaanse regering neemt maatregelen

2 minuten leestijd

TRIPOLI — Libië heeft de diplomatieke vertegenwoordigers van de landen van de Europese Gemeenschap laten weten dat sommigen van hen het land zullen moeten verlaten en dat de bewegingsvrijheid van de overigen beperkt zal worden als vergelding voor de vorige week door de EGlanden tegen Libië getroffen maatregelen. Dit heeft een westerse diplomaat gisteren verklaard.

De Britse consul in Tripoli zei gisteren dat hij de ongeveer 4.000 nog in Libië verblijvende Britten zal adviseren hun gezinsleden en personeel dat gemist kan worden naar huis te sturen. Een vijftiental buitenlandse journalisten dat na de uittocht van eind vorige week nog in Libië verbleef is gisteren vertrokken na herhaalde verzoeken van de Libische autoriteiten. De diplomaat zei dat de Europese vertegenwoordigers zaterdag op het ministerie van buitenlandse zaken in Tripoli waren ontboden waar hun werd verteld dat Libië actie zal ondernemen als vergelding voor het besluit de diplomatieke vertegenwoordigingen van dit land in Europa tot een minimum te beperken. De Libische televisie zei dat de hoofden van de diplomatieke missies van Nederland, Griekenland, Italië, Frankrijk, West-Duitsland, België en Denemarken was meegedeeld dat Libië „de door de EG-landen getroffen maatregelen verwerpt", dat Libië „geen banden en geen enkele relatie met het terrorisme heeft" en dat de Europeanen hebben toegegeven aan „druk van de Verenigde Staten".

Spanje

De Italiaanse regering heeft intussen bekendgemaakt dat ze diplomatieke maatregelen tegen Libië zal nemen. Het aantal diplomaten zal worden teruggebracht en hun bewegingsvrijheid binnen Italië zal worden beperkt.

De vooraanstaande Madrileense krant El Pais heeft gisteren bericht, dat Spanje wel degelijk zijdelings betrokken is geweest bij de Amerikaanse luchtaanvallen van 15 april op de Libische steden Tripoli en Benghazi. Volgens de krant werden bij de aanval zes in Zaragoza gestationeerde Amerikaanse tankvliegtuigen ingezet en hebben de Spaanse regering en legerleiding vooraf geweten dat zij gebruikt zouden worden bij de actie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Libië wijst Europese diplomaten land uit

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken