Bekijk het origineel

Ontslagen dreigen in zeescheepvaart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontslagen dreigen in zeescheepvaart

Mogelijk Stakingen bij Smit

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Federatie van Werknemersorganisatie in de Zeevaart (FWZ) wordt opnieuw geconfronteerd met ontslagen in de zeescheepvaart.

Na de aankondiging van Smit Internationale om ten minste 125 bemanningsleden van bevoorradingsschepen die voor de olieproduktieeenheden op zee werken te willen laten afvloeien, heeft nu de directie van het Rotterdamse scheepvaartbedrijf Van Nievelt Goudriaan (Nigoco) laten weten 90 van de in totaal ongeveer 300 zeevarenden te veel te hebben.

Volgens bestuurder Sarton van de zeeliedenbond dreigen de 90 zeelui bij Nigoco te worden ontslagen in verband met de op handen zijnde verkoop van twee van de vier schepen die in een gezamenlijke dienst met Nedlloyd op Zuid-Amerika varen. Voorts wordt het overcompleet beïnvloed door het verlies van bemanningscontracten aan derden. Het gaat onder andere om het verlies van managementscontracten voor Incotrans en het ms Watergeus van het Rotterdamse scheepvaartbedrijf Joon. lager aantal. Voor degenen voor wie ontslag onontkoombaar is moet ef • volgens Sarton een goede afvloeiings-* regeling komen, die gunstiger is dan* • de „vage" CAO-bepalingen. '•

Grimmig

Volgens Sarton is de stemming onde de bemanningsleden van de bevoorradingsschepen van Smit Inter-nationale „grimmig", na de berichten* over op handen zijnde ontslagen. Hij» j acht stakingsacties bij Smit niet uit-j ï gesloten als het overleg met de direc-' tie onvoldoende oplevert. !' De FWZ gaat dat overleg in met de' visie dat het aantal aangekondigde', ontslagen veel te hoog is. Sarton* spreekt van een verlies van ongeveerV 233 arbeidsplaatsen, maar Smit zegt dat het in verband met natuurlijk verloop om 125 personeelsleden gaat.

De FWZ zegt zich ook te verzetten' tegen de plannen om Nederlandse be-'; manningen „in te wisselen" voor goedkopere buitenlandse zeelui. ' Op 6 en 7 mei aanstaande organi-' seert de FWZ voor het met ontslag be-'/ dreigde personeel van Smit Interna-* tionale ledenvergaderingen. Dan zal worden besloten of er acties komen. * De FWZ-bestuurder hoopt overigens^ dat de directie van Smit Internationa-^ Ie nog „openingen" zal aanbieden die-?., tot een oplossing van het conflict'? ?-f' kunnen leiden. i»

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ontslagen dreigen in zeescheepvaart

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken