Bekijk het origineel

„Kijkcultuur krijgt overhand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Kijkcultuur krijgt overhand"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het uitgeversconcern Audet, dat onder meer de dagbladen De Gelderlander en De Stem uitgeeft, verwacht in 1986 een aanmerkelijke toename van de winst. De scheidende directievoorzitter drs. A. A. J. W. Thijssen zei dat gisteren bij de presentatie van het jaarverslag. Thijssen wilde zich niet nader uitlaten over de hoogte van de winst.

Over 1985 steeg het bedrijfsresultaat met 15,2 procent tot ƒ 20,9 miljoen, maar de nettowinst zakte met 7 procent van ƒ 14,9 miljoen tot ƒ 13,9 miljoen. Dit was vooral te wijten aan een verlies van ƒ 2,3 miljoen op de deelnemingen Meta Media en Kommunikatie Service Nederland. Inmiddels zijn volgens Thijssen maatregelen getroffen om herhaling van die verliezen te voorkomen.

Hoewel Audet een flinke winststijging voorziet somde Thijssen een aantal zaken op die een dagbladuitgeverij zeker niet in de kaart spelen. Hij meent dat de kijkcultuur de overhand lijkt te krijgen op de leescultuur. Ook uitte hij kritiek op de politieke en maatschappelijke druk om commerciële omroep landelijk en regionaal vrij spel te laten.

Moeilijkheden

Commerciële regionale omroep is volgens hem niet sluitend te financieren. Het gevolg zal voor de regionale dagbladen een verdere verlies aan advertentie-inkomsten zijn. Dit zal de zwakkere dagbladexploitaties in nog grotere moeilijkheden brengen. De sterkere zullen gaan participeren in de regionale omroep om het marktverlies te compenseren, aldus Thijssen, die pleitte voor nauwere samenwerking van dagbladen om door vergroting van de schaal gezamenlijk een betere marktpositie en kostenvermindering te bereiken.

Als positief punt noemde hij echter i dat sinds 1980 het verlies in oplage ondanks de koopkrachtdaling van de • afgelopen jaren slechts ,3,1 procent heeft bedragen. Dat onderstreept volgens Tijssen de behoefte die de lezers, toch houden aan gedrukte dagelijkse"^ informatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Kijkcultuur krijgt overhand

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken