Bekijk het origineel

, JMeer mensen zullen armoede gaan lijden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

, JMeer mensen zullen armoede gaan lijden"

Problemen bij gezinnen met kinderen helgrootst

3 minuten leestijd

)EN HAAG — In de Nederlandse verzorgingsstaat Ont- worden gedrongen, menen zij. Hoe «t een onderklasse van verschillende groepen die nauwe- &t,St\Td^tvorig7a^!n s uitzicht hebben op verbetering van hun slechte flnancië- ons land eoo.ooo eenmalige uitkerin!n maatschappelijke positie. In de toekomst zullen meer gen aan langdurige nünima zijn uitgeshoudens dan thans het beroerd hebben en aan de rand ^^ Minder de samenleving verkeren. Waar veel werklozen zijn, zal •, onderzoekers steiien verder dat maatschappij een armoedecultuur vertonen. Voorts de stelselherziening sociale zekerheid dt voor mensen met een minimaal inkomen de kans op ^"T *°i ^®7¥ ^^^^\' ^^^ ^e mensen

iale stijging verder geblokkeerd.
!..•• ...... «^ sneller dan tot nu toe op het bijt deze bevindingen komen drs. G. jersen en drs. R. van der Veen van ijksuniversiteit in Leiden en drs. ude Engberink van de GemeenteSociale Dienst in Rotterdam in onderzoek van 120 huishoudens Rotterdam. Deze huishoudens en al geruime tijd rondkomen het sociaal minimum. De onderers hebben hun nota „Een minil bestaan" gisteren aan de Twee'amercommissie voor sociale zaJangeboden. Meer dan om het geaan geld gaat het daarin om de Ie gevolgen ervan. t gebeurt aan de hand van onder re uitgebreide vraaggesprekken de manieren waarop de minima eren rond te komen. Daaruit t dat het dagelijks leven voor deensen zonder ophouden in het testaat van rondkomen. Het is de zakelijke levenswijze. In het oog gt daarbij het zogenaamde prijsn. Daaronder wordt het tijdroe werk verstaan dat de minima en doen om zo goedkoop mogeikopen te doen. verdeling van welzijn wierp voor de groep van onderzochte huishoudens die in 1984 een eenmahge uitkering kregen, namelijk geen vruchten af. Verder bestaat de vanzelfsprekende welvaart voor grote groepen burgers niet meer.

De onderzoekers achten het van groot belang de solidariteitsgedachte te handhaven. Deze houdt in dat niemand onder een bepaalde bestaansgrens mag zakken. Zo kan worden voorkomen dat grote groepen burgers naar de marge van de samenleving re overheden die eerder en meer moeten bijdragen om deze groep van de bevolking op een nette en beschaafde manier te helpen, terwijl zij dat steeds minder kunnen.

Oude Engberink van de GSD in Rotterdam licht nog toe, dat de Sociale Dienst steeds minder geld heeft en geen controle heeft op de stijging van noodzakelijke uitgaven voor het bestaan, waaronder de woonlasten. De bijstandswet heeft de mensen wel in leven gehouden, maar niet voldaan aan haar andere doelstelling: opheffingvan de armoede, meende hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

, JMeer mensen zullen armoede gaan lijden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken