Bekijk het origineel

Taiwan bereid tot gesprek met China

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Taiwan bereid tot gesprek met China

Vliegtuig inzet van onderhandeling

2 minuten leestijd

TAIPEH — Taiwan wil in Hongkong met China onderhandelen over de teruggave van een vliegtuig dat een Taiwanese piloot eerder deze maand in de Volksrepubliek aan de grond zette. Dit heeft een woordvoerder van de nationalistisch-Chinese luchtvaartmaatschappij China Airlines (CAL) gisteren verklaard.

Het Taiwanese toestel, een vrachtjumbo-747 landde op 3 mei op het vliegveld Bai Yun bij Kanton (ZuidChina). De piloot verklaarde dat hij heimwee had naar zijn familie in de Volksrepubliek. De twee overige bemanningsleden zijn, volgens een verklaring van de Chinese regering, vrij' om in China te blijven of terug te keren naar Taiwan.

Zakelijk

Naar bekend is het voor het eerst dat Taiwan direct met Peking wil praten sinds de communisten onder nu wijlen Mao Zedong de nationalisten in 1949 versloegen en het leger onder aanvoering van generaal Tsjangkaitsjek naar Formosa (Taiwan) dwongen te vluchten.

De Chinese staatsluchtvaartmaatschappij heeft gistermiddag echter laten weten de verklaring van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij nog niet ontvangen te hebben.

Westerse diplomaten in Peking zijn verrast dat Taipeh instemt met directe besprekingen met Peking.

Hoewel de besprekingen door beide partijen worden aangeduid als „zakelijke discussies", waarbij geen politieke kwesties in het geding zouden zijn, vormt de bereidheid van Taiwan om met China te onderhandelen toch een stap in de richting van Peking, dat steeds pogingen heeft gedaan om Taiwan tot contact te verleiden.

De nationalistische regering van Taiwan is sinds 1949 ieder contact met het vasteland uit de weg gegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Taiwan bereid tot gesprek met China

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken