Bekijk het origineel

Principeakkoord cao Vredestein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Principeakkoord cao Vredestein

Alleen FNV terughoudend

2 minuten leestijd

UTRECHT — De directie van het rubberconcern Vredestein in Velp (3000 werknemers) en de vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. De Industriebond FNV legt het resultaat vanwege bezwaren tegen onvoldoende werkgejegenheidsafspraken neutraal aan zijn kaderleden voor, maar de Industrie- en voedingsbond CNV, Unie BLHP en NCHP zullen het resultaat met een positief advies aan hun leden presenteren. ,,

Vredestein noch de bonden wildon gisteren iets zeggen over de inhoud van de nieuwe cao, omdat de kaderleden nog moeten worden geraadpleegd. Bestuurder F. Plomp van de Industriebond FNV sluit niet uit dat de kaderleden bij Vredestein het „eindbod" afwijzgHj zodat de onderhandelingen opnieuw zouden moeten beginnen.

Vredestein'én de vier bonden kwamen in maart dit jaar in een gezamenlijke studie tot de slotsom dat verdergaande arbeidstijdverkorting naar 36 uur technisch en organisatorisch goed mogelijk is. Tijdens de voorlaatste onderhandelingsronde bleek echter dat de directie van Vredestein de 36-urige werkweek slechts voor een deel van het personeel mogelijk acht, waarbij bovendien de bedrijfstijd tot zaterdag dient te worden uitgebreid. De Industriebond FNV vindt werken op zaterdag onaanvaardbaar.

Holec

Bij het elektrotechnische concern Holec (3500 mensen) is inmiddels een werkgroep van directie en bonden ingesteld, die in de loop van dit jaar ai-' spraken hoopt rond te krijgen over in- : voering van een kortere werkweek -,' gemiddeld 36 uur - gekoppeld aan bedrijfstijduitbreiding. Holec hoeft geen eigen cao, het concern valt onder de cao voor de metaal- en elektrotechnische industrie.

Holec verwacht dat hot korter werken, voornamelijk in de vorm van invoering van "een tweeploegendienst zonder de gebruikelijke toeslag van 13 procent, geen nieuwe banen zal opleveren, maar voornamelijk behoud van werk. Omdat het concern aan het, investeren is in kostbare nieuwe apparatuur, komt bedrijfstijdverlenging Holec goed uit.

De directie van Van Gend & Loos NV (VGL) en de vakbonden hebben gisteren in beginsel overeenstemming bereikt over een nieuwe eenjarige cao, die voor ongeveer 4200 van de ruim 6000 VGL-werknemers geldt. In ruil.: voor het verhogen van de onregelmatigheidstoeslag met zo'n 25 procent, kan VGL de werkweek vanaf 1 juli uitbreiden met de zaterdag, zo hebben VGL en de Vervoersbond CNV woensdag meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's

Principeakkoord cao Vredestein

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's

PDF Bekijken