Bekijk het origineel

EEN VEILIGE OMGEVING

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EEN VEILIGE OMGEVING

2 minuten leestijd

De criminaliteit is de afgelopen jaren zo gestegen dat geen enkele bestuurder of politicus daar zijn ogen voor kan sluiten. Ook al spreekt men dan vergoelijkend van kleine criminaliteit, degene wiens fiets of brommer gestolen wordt en de winkelier die de post winkeldiefstallen van jaar tot jaar ziet stijgen, denkt daar minder gemakkelijk over.
De oorzaken van deze stijgende criminaliteit zullen we ongetwijfeld moeten zoeken in het afnemende normbesef. Dat kan ook niet losgezien worden van de toenemende ontkerstening. Maar ook het verslappen van de opvoeding is hier van betekenis.
Het feit dat politie en justitie bij gebrek aan mankracht en celruimte niet in staatzijn om doeltreffend op te treden en veel zaken moeten laten liggen, draagt er ook niet toe bij om de (kleine) criminelen schrik in te boezemen. Toch is dat niet het enige wat er In dit verband telt.
Terecht heeft minister Korthals Altes gisteren op een studiedag in Amsterdam gewezen op de relatie tussen de gebouwde omgeving en de criminaliteit. De gelegenheid maakt de dief, zo zegt men weleens en daar is veel van waar. Hetzelfde geldt ook voor aanranders, vandalen en andersoortig geboefte.
De wijze waarop een woonwijk is opgezet kan criminaliteitsremmend, maar ook criminaliteitsbevorderend zijn. De „werkers der duisternis" willen niet graag gezien worden. Vandaar dat goede straatverlichting hier van belang is. Maar evenzeer het vermijden van smalle paadjes en dode hoeken. Wij zijn er in Nederland al aan gewend om bij de ruimtelijke ordening naar allerlei aspecten te kijken. Vandaar ook dat de besluitvorming op dat gebied vaak zo'n moeizaam proces is. Het aspect van de openbare veiligheid heeft echter tot voor kort maar weinig aandacht gekregen.
Toch is het zeker bij de inrichting van een nieuwbouwwijk van belang om tijdig het oordeel van de politie te vragen. Minister Korthals Altes ovenwoog zelfs om dat verplicht te stellen. Op die manier kan de criminaliteit al bij voorbaat worden bestreden en zijn dure aanpassingen in een later stadium niet nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

EEN VEILIGE OMGEVING

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken