Bekijk het origineel

CDU-meerderheid in Bondsraad behouden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDU-meerderheid in Bondsraad behouden

Ondanks nederlaag in Nedersaksen

2 minuten leestijd

HANNOVER — De christendemocratische CDU heeft bij de parlementsverkiezingen van gisteren in de Westduitse deelstaat Nedersaksen volgens een nieuwe berekening van het tweede televisienet stemmenverlies en daarmee haar absolute meerderheid verloren. Door de uitslag behoudt de CDU evenwel haar meerderheid in de Bondsraad (Eerste Kamer) in Bonn.

Zij blijft met 44,7 (was 50,7) procent der stemmen, evenwel de grootste partij en kan vermoedelijk verder regeren, omdat de liberale FDP waarschijnlijk boven de vijf procentsgrens (6,1) uitkomt en beschikbaar zal zijn als coalitiepartner. De socialistische SPD kreeg 42,3 procent van de stemmen.
De Groenen zullen met een stemmenpercentage van 6,3 opnieuw in de Landtag vertegenwoordigd zijn. De berekening werd gemaakt ongeveer een kwartier voor de sluiting van de stemlokalen.
Vier jaar geleden had de CDU met premier Ernst Albrecht 50,7 procent der stemmen en daarmee de absolute meerderheid behaald. De SPD haalde 36,5 procent, de FDP 5,9 en de voor het eerst deelnemende Groenen 6,5 procent. In Nedersaksen waren 5,6 miljoen stemgerechtigde burgers.

Reactie Kohl
De uitslag van de verkiezingen is volgens eerste-minister Albrecht een votum tegen een rood-groene meerderheid. Hij zei dat na het reactorongeluk in Tsjernobil in Nedersaksen de vraag was gesteld of het er tot een rood-groen verbond zou komen. De uitslag van de verkiezingen staat het de CDU echter toe verder te regeren „en de bondsregering onder bondskanselier Helmut Kohl verder te steunen".
Johannes Rau, de socialistische kandidaat voor de opvolging van Kohl in Bonn wenste zichzelf geluk met Schroder; een winst van ongeveer 6 procent is een belangrijk succes voor de sociaal-democraten, zei hij.
Bondskanselier Helmut Kohl ziet in „de overwinning van de coalitie van CDU en FDP" een voorteken dat zij ook na de bondsdagverkiezingen van '87 verder zal regeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

CDU-meerderheid in Bondsraad behouden

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken