Bekijk het origineel

Hevige aardbeving voor kust Japan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hevige aardbeving voor kust Japan

Ook zware schok in N-Guinea

2 minuten leestijd

TOKIO — Vanmorgen vroeg heeft voor de Japanse kust een hevige aardbeving plaatsgevonden. Na de beving deed het Japanse Cntraal Meteorologisch Agentschap (CMA) langs een 900 kilometer lange kustlijn een alarm uitgaan voor een tsunami, of onderzeese golfslag. De waarschuwing was gedurende een uur van kracht. Volgens de politie zijn er geen directe meldingen binnengekomen van slachtoffers of grote schade.

De beving, die zich vanmorgen rond vijf uur Nederlandse tijd voordeed, begon met een aantal verticale schokken die ongeveer een minuut duurden. Vervolgens schokte het gebied nog ten minste anderhalve minuut. Volgens het CMA had de aardbeving in het epicentrum een kracht van I op de schaal van Richter, een kracht die een aanzienlijke schade zou kunnen veroorzaken. Het CMA melde, dat de beving plaatsvond op een diepte van 80 kilometer onder het wateroppervlak, op ongeveer 60 kilometer afstand van de kust van de prefectuur Chiba, ten oosten van Tokio. Kort na de beving deed het CMA een alarm uitgaan voor een eventuele tsunami, een hevige golfslag onder het wateroppervlak, die kan ontstaan na een aardbeving. Wanneer deze golfslag een hoge snelheid heeft, kan deze zonder zichtbare waarschuwing vooraf de kustlijn bereiken.

Geen stroom
De waarschuwing gold het gebied vanaf de noordelijke punt van Honshu, het grootste eiland van Japan, tot aan Shizuoka, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van een van de dichtstbevolkte gebieden van het land. In deze regio liggen de steden Tokio en Yokohama, de twee grootste Japanse steden. De alarmtoestand bleef 47 minuten van kracht.
Na de beving werd het sneltreinverkeer stilgelegd en de internationale luchthaven van Tokio bij Narita werd tijdelijk gesloten. In Chiba viel in ongeveer 500 woningen de stroom korte tijd uit.
Achttien minuten nadat Japan door een aardbeving was getroffen is vanmorgen eveneens een zware schok geregistreerd in centraal Nieuw-Guinea. Dit heeft het Waarschuwingscentrum voor Tsunami's in de Stille Oceaan gemeld.
De beving vond plaats om ongeveer 10 over 5 vanmorgen en mat 7,1 op de schaal van Richter. Een schok met een dergelijke kracht kan wijdverbreide schade veroorzaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Hevige aardbeving voor kust Japan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken