Bekijk het origineel

Zeven doden bij aanslag in Peru

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeven doden bij aanslag in Peru

Trein naar Inca-ruines doelwit

3 minuten leestijd

LIMA — Bij een aanslag op een trein met toeristen op weg van de oude Peruaanse stad Cuzco naar de Inca-ruïnes van Machu Picchu, in het Andesgebergte, zijn zeven mensen om het leven gekomen, onder wie vier buitenlanders — twee Westduitsers, een Amerikaan en een Spanjaard. Ongeveer 35 mensen raakten gewond.

Uit de Peruaanse radioberichten is af te leiden dat zich onder de gewonden geen Nederlanders bevinden. In totaal zaten rond 60 passagiers in de trein.

Volgens een functionaris bij de spoorwegen van Cuzco, raakten zeven Amerikanen, zes Fransen, twee Spanjaarden, twee Brazilianen, een Belg, een Fin, een Koreaan, een Argentijn en 14 Peruanen gewond. Sommige deelnemers aan het congres van de Socialistische Internationale, dat de afgelopen dagen in Lima werd gehouden, zouden naar verluidt een excursie maken naar de oude Inca-stad. Het is echter niet bekend of zij zich ondr de slachtoffers bevinden.

Niemand

De functionaris in Cuzco, 560 km ten zuidoosten van Lima, verklaarde dat de gewonden naar twee ziekenhuizen in Cuzco zijn overgebracht. Enkelen zouden er slecht aan toe zijn. De ontploffing van een lading explosieven vond plaats kort voor vertrek uit Cuzco.

Niemand heeft zich nog verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. In het gebied zijn eerder acties uitgevoerd door strijders van de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad).

Honderden leden van Sendero zijn vorige week gedood bij het neerslaan van opstanden in drie gevangenissen in Lima. Verwacht werd dat de guerrillastrijders hun acties na die belangrijke tegenslag zouden opvoeren. Het is echter de eerste keer dat aanslagen worden gepleegd tegen toeristen. Tot nu toe werden deze gespaard om het imago van „pure en nobele verdedigers van de zwakken" niet aan te tasten.

De aanslag zou volgens waarnemers echter ook het werk kunnen zijn van een nieuwe verzetsgroep, zoals de „Revolutionaire Volkscommando's (CRP).

Machu Picchu, dat op 1680 meter hoogte is gelegen, is een van de indrukwekkendste overblijfselen van de Inca-architectuur en geldt als de eerste toeristische attractie van Peru. siè kan de extra kosten voor een traditionele pomp met ombouw moeilijk meer bij de overheid claimen.

Afweging

Mocht blijken dat de traditionele pomp toch duurder uitpakt dan de onderwaterpompen, dan hoort deze pomp ondanks dat men er minder tevreden over is dan in het begin van haar bestaan, alsnog tot de mogelijkheden. Men verwacht in september een financieel plaatje te hebben, waarna de landinrichtingscommissie een keuze zal doen.

Door deze tegenslag is de ruilverkaveling Hoeksche Waard-Oost enkele maanden achter op het schema van voorbereidingen voordat de eigenlijke uitvoeringsweken zullen beginnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zeven doden bij aanslag in Peru

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken