Bekijk het origineel

Noorwegen stopt met walvisvaart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Noorwegen stopt met walvisvaart

Greenpeace: „Komedie en bedrog"

2 minuten leestijd

OSLO — Noorwegen heeft gisteren aangekondigd dat de commerciële walvisvaart in 1987 zal worden stopgezet. Daarmee geeft Oslo na lang aarzelen toe aan de internationale druk om de jacht op deze bedreigde soorten te staken.

De andere leden van de Internationale Walviscommissie hebben al eerder ingestemd met het stopzetten van de walvisvaart. IJsland, Japan, de Sowjet-Unie en Zuid-Korea jagen weliswaar nog steeds op walvissen, maar hebben zich in beginsel bereid verklaard de walvisvaart te beëindigen.

Minister van buitenlandse zaken Knut Frydenlund zei op een persconfe rentie dat de walvisvangst dit jaar veranderd zal worden en volgend jaar stopgezet. Maar de vangst van walvissen voor wetenschappelijke doelein den zal worden voortgezet. Volgens berichten in de pers zou het daarbij gaan om zo'n 200 dieren per jaar.

Quotum

Een woordvoerder van de milieubeweging Greenpeace, die met het schip Moby Dick probeert de vangst voor de kust van Noord-Noorwegen te verstoren, zei over een radioverbinding dat het besluit „een grote over winning is voor de milieubeweging". De Moby Dick zal de protest-actie opgeven en naar Oslo varen. De Noorse walvisvangst is al enige tijd beperkt tot dwergvinvissen. In het begin van de jaren '80 vingen Noorse walvisvaarders nog zo'n 2.000 dwergvinvissen per jaar. Het quotum voor dit jaar was nog maar 400. Noorwegen heeft steeds ontkend dat deze soort met uitsterven zou worden bedreigd, maar de walvisvaart is een pijnlijke zaak voor de socialistische regering van premier Gro Harlem Brundtland, die voorzitter is van een milieucommissie van de Verenigde Naties.
Voorzitter David McTaggart van Greenpeace reageerde echter in het geheel niet positief op het Noorse besluit, dat hij „komedie en bedrog" noemde. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek zullen ze gewoon de commerciële vangst voortzetten. Er zullen nog steeds walvissen geharpoe neerd worden en hun vlees zal gewoon verkocht worden, aldus McTaggart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Noorwegen stopt met walvisvaart

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken