Bekijk het origineel

Twee jaar geëist voor verkrachting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Twee jaar geëist voor verkrachting

„Vrouw einde geweldsspiraal"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Mensen die zichzelf als slachtoffer zien van iemand die zij als hun meerdere erkennen, reageren zich vaak af op een persoon die zij als hun mindere zien. De laatste schakel in deze geweldsspiraal is helaas vaak een vrouw. Gezien haar maatschappelijke positie kan zij het geweld niet verder doorgeven. Dat geldt zeker in het milieu waarin deze zaak zich heeft afgespeeld.

Dat zei mr. H.G.D. Korvinus, officier van Justitie bij de rechtbank in Rotterdam, gisteren naar aanleiding van een verkrachtingszaak. Terecht stond de 25-jarige Rotterdammer B.C. Deze gaf toe zijn vriendin te hebben verkracht, maar stelde dat hij zich onder invloed van drank en verdovende middelen had „willen afreageren".
Waarom hij zich zo gefrustreerd voelde werd niet duidelijk ter zitting, omdat de zaak gedeeltelijk met gesloten deuren werd behandeld. Wat aan de verkrachting vooraf ging bleef op verzoek van de verdediging binnen de muren van de rechtszaal.

Gepakt

Tijdens de zitting bleek echter indirect dat C. zich op 4 april van dit jaar door mensen uit zijn naaste omgeving gepakt voelde. 's Avonds leidde dit tot de gewelddadige verkrachting van zijn 28-jarige vriendin. Na enige tijd verplaatste het tafereel zich via het balkon naar de woning van buurman S. D. (44). In diens slaapkamer verkrachtte C. zijn vriendin opnieuw.
De vrouw werd vervolgens ook door D. verkracht. Deze verdachte, die in de zitting voorafgaand aan hoofdverdachte C. terecht stond, zei dat hij bang was geweest voor C. Deze zou hem hebben gedwongen tot de verkrachting. Tegen D. werd twaalf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. C. bekende de verkrachting, maar zei nauwelijks geweld te hebben gebruikt. Tegen hem eiste mr. Korvinus twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank doet op 22 juli uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Twee jaar geëist voor verkrachting

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken