Bekijk het origineel

IRA daunt moord op politieagent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA daunt moord op politieagent

Opnieuw onrust in Portadown

3 minuten leestijd

BELFAST — Een lid van het Ierse Republikeinse Leger heeft gisteren bij de grens met de Ierse Republiek een politieman doodgeschoten. Dit heeft de politie meegedeeld.

Het slachtoffer, de 46-jarige John McVitty, werd in het dorp Rosslea met een pistoolschot omgebracht. De opgeroepen tot een nieuwe demonstratie, die aanstaande zaterdag gehouden zal worden. De protestanten zijn hevig verontwaardigd over de

wacht in Portadown nu de protestantse leider dominee lan Paisley heeft

en

man was op dat moment buiten dienst aan het werk op de boerderij.

De dader vluchtte na de aanslag in de richting van de grens. McVitty is de zevende politieman die dit jaar in Noord-Ierland om het leven werd gebracht.

perkingen die de politie hun bij hun  in jaarlijkse mars op Portadown heeft  opgelegd.
Het is de eerste keer in de 150 jaar oude traditie dat het hen niet werd toegestaan door de rooms-katholieke wijk van de stad te marcheren nadat de huizen van twee politiemannen met brandbommen werden bestookt.  

In Portadown is het weer onrustig

  ren.                        geschaard

Zaterdag werd in Portadown de jaarlijkse Oranjemars van de protestanten gehouden, waarbij het tot botsingen kwam tussen betogers en de politie.

Nieuwe demonstratie

De politiemacht, de Royal Ulster Constabulary, is steeds vaker het doelwit van fanatieke protestanten die tegen het Anglo-Ierse akkoord zijn, dat vorig jaar gesloten werd. In het akkoord is bepaald dat de regering in de Ierse hoofdstad Dublin het recht van inspraak heeft in de besluitvorming over Noord-Ierland. Omdat de politiemacht gedwongen is op te treden tegen het geweld in Noord-Ierland wordt zij steeds vaker op een lijn gesteld met de voorstanders van het akkoord. Er wordt nog meer geweld ver

Hongerstaking

Tijdens de optocht herdenken de protestanten de slag aan de Boyne op 12 juli 1690. Hierbij verdreef de protestantse koning Willem III de katholieke troonpretendent James II. De protestanten zien in deze overwinning de rechtvaardiging van hun streven naar protestantse overheersing.

Ondertussen zijn twee protestantse gevangenen, die op 16 juni een hongerstaking begonnen in de Magilligangevangenis, voor observatie overgebracht naar een ziekenhuis. De twee weigerden elke medische verzorging. Dit heeft de dienst voor Noord-Ierland meegedeeld. De twee, Francis Curry en Joseph Nellins, willen met hun protest betere recreatiemogelijkheden afdwingen in de gevangenis. Twee andere gevangenen zijn maandag eveneens een hongerstaking begonnen, waarmee nu in totaal acht mensen zich achter de actie hebben De overige protestantse gevangenen hebben gedreigd massaal een driedaagse hongerstaking te zullen beginnen als er geen gehoor aan hun eisen wordt gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

IRA daunt moord op politieagent

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken