Bekijk het origineel

Hoofdroos en de helm op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoofdroos en de helm op

5 minuten leestijd

<br />

Helm op
Na een aantal afleveringen over zwangerschap en bevalling is nu de beurt weer aan de vele vragen die er inmiddels weer bijgekomen zijn. Als uitloper over het vorige onderwerp was er deze vraag: wat wil het zeggen als er een kind met de helm op geboren wordt? Heeft zo'n persoon bijzondere verstandelijke vermogens of zijn dat maar bakerpraatjes?

Met de helm op geboren worden wil zeggen dat de vliezen pas breken nadat de baby geboren is, dus niet tijdens de ontsluitingsweeën. Normaal worden de vliezen samen met de nageboorte uitge- dreven, maar in dit geval zit nog een gedeelte van het vlies rond het hoofdje van de baby. Omda t dit maar zelden voorkomt lijkt het vreemd en misschien een beetje angstig. Dit is geheel onterecht. Vroeger had men de gewoonte om extra waarde toe te kennen aan zaken die zeldzaam en angstig waren. Iemand die met de helm geboren was, moest wel een bijzonder iemand zijn. Dit is natuurlijk niet waar, het zijn met recht bakerpraatjes: onzinnige verhaaltjes die iedere grond voor waarheid missen.

Hoofdroos
Ik heb al heel lang last van roos op het hoofd, een nare schilfering gepaard met veel haaruitval. Ik heb al van alles geprobeerd maar nog niets heeft geholpen. Wat kan ik eraan doen ? Hoofdroos is een huidaandoening die zich kenmerkt door een schilfering van de behaarde hoofdhuid die ontstaat door een snelle groei van de huidcellen. Huidcellen worden in een bepaalde hoeveelheid aangemaakt , groeien „omhoog" en verhoornen.
Deze hoornschilfertjes zijn dood en worden na verloop van tijd afgestoten, ledere huid schilfert dus in lichte mate, maar dat zien we gewoonlijk niet. Als die huidomzetting nu sneller verloopt worden er meer cellen aangemaakt en ook meer cellen afgestoten. Deze snelle verschilfering is wel zichtbaar in het bijzonder op het behaarde hoofd. De hoofdhuid is altijd wat vettig door de vele talgproducerende kliertjes die er in zitten. Hierdoor blijven de schilfers zitten en zijn dan helemaal goed te zien.
De behandeling is erop gericht dat de omzettingssnelheid van de huid moet worden afgeremd. Er zijn vele shampoos die beweren dat ze echt helpen. In de praktijk blijkt dit helaas niet altijd het geval te zijn. Koolteershampoo is meestal wel afdoende, vooral die gebruikt wordt bij psoriasispatiënten. Er zijn echter ook andere zaken om op te letten: was het haar niet te vaak, want dit zet de huid weer aan tot vorming van nieuwe huidcellen.
Was het haar met lauw water, heet water heeft een beschadigend effect op de hoofdhuid. Föhnen van het haar heeft hetzelfde gevolg. Voorzichtig wassen met goede shampoo geeft dus het beste resultaat.

Oude-herenkwaal
Veel mannen die boven de leeftijd van zestig jaar komen gaan klagen over problemen met urineren, de zogenaamde „oude-mannenkwaal". Waardoor wordt dit veroorzaakt en wat is er aan te doen? De oude-herenkwaal wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een goedaardige vergroting van de prostaat . Dit is een klier die onder de blaas om de plasbuis ligt. Bij het vorderen van de leeftijd gaat de klier bij sommige mannen groeien, de echte oorzaak hiervan is niet bekend, wel staat vast dat het met bepaalde hormonen te maken heeft. Omdat de prostaat rond de plasbuis ligt wordt deze na verloop van tijd steeds meer afgeknepen. De urinestraal wordt slapper en het duurt even voordat „hij op gang komt en weer stopt". Nadruppelen is hiervan het gevolg. Door de uitgroei van de prostaat in de blaas treedt er ook een soort prikkeling van de blaasspieren op.
Dit geeft een aandranggevoel waarbij toch maar weinig urine geloosd wordt . Dit geeft ook aanleiding tot vaker urineren in de nacht.
Soms moet de man er wel vier keer per nacht uit om te urineren.
Al deze klachten bij elkaar zijn genoeg om een arts te bezoeken. Deze zal dan zeker een inwendig onderzoek doen. Hierbij wordt een vinger in de anus gebracht waarbij de prostaat via het slijmvlies van de endeldarm kan worden gevoeld. Zo is goed te voelen of de klier vergroot is of niet. De mate van vergro- ting is namelijk een gegeven voor het feit hoe de behandehng moet zijn. Er zijn twee operatiemogelijkheden: of via een snee in de onderbuik of een ingreep „binnendoor", door de plasbuis dus. Met een operatie wordt via de blaas de prostaat uit zijn omliggend kapsel gehaald en wordt alles weer netjes gesloten. De ingreep door de plasbuis is in feite wat eenvoudiger. Er wordt een buisje tot in de blaas gebracht waar doorheen gekeken kan worden. Met een klein lisje dat door middel van elektri- sche stroom verhit kan worden, snijdt de uroloog steeds kleine stukjes van het prostaatweefsel af. Door de warmte schroeien de bloedvaatjes meteen dicht. Er wordt zo veel van de prostaat wegge- nomen als nodig is voor een goede urinedoorgang. Soms is de prostaat zo groot dat een dergelijke „rasp-ingreep" niet mogelijk is. Er wordt dan via de buik geopereerd. Hoewel niet bij alle oude mannen een ingreep hoeft plaats te vinden, hebben de meesten wat klachten met urineren. Meestal zijn ze van dien aard dat ze geen medische behandeling behoeven, maar „het is niet meer zo als vroeger". Soms doet zich als eerste verschijnsel een zogenaamde acute retentie voor. Dit houdt in dat men opeens helemaal niet meer kan urineren, geen druppel . De blaas raakt voller en voller met een hevige buikpijn. Dit is natuurlijk een situatie waar meteen iets aan gedaan moet worden. Catheterisatie, het opschuiven van een slangetje tot in de blaas is dan de behandeling. He t aflopen van de urine is een ware opluchting voor de patiënt . Meestal blijkt dan bij verder onderzoek dat de prostaat sterk vergroot is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hoofdroos en de helm op

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken