Bekijk het origineel

Winst Unilever 19 pct hoger in 2e kwartaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst Unilever 19 pct hoger in 2e kwartaal

Voor tweede helft '86 matiging verwacht

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het Unilever-concern heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van 1985 de nettowinst met 19 procent zien stijgen van 92 miljoen tot ƒ 586 miljoen. In het eerste halfjaar trad een stijging op met 18 procent van ƒ 875 miljoen tot ƒ 1036 miIjoen of per aandeel van ƒ 15,58 tot ƒ 18,45.

In de meeste landen heeft het concern de kwartaalresultaten verbeterd. Het bestuur ziet de resultaten over eind 1986 daarop met vertrouwen tegemoet. Toch lijkt het nog steeds onwaarschijnlijk, dat de winst in de eerste twee kwartalen van dit jaar in dezelfde mate zal stijgen als in het eerste halfjaar. Dit nog afgezien van de mogelijk nadelige invloed van wisselkoersveranderingen op de resultaten.

Zonder de invloed van de wisselkoersen zou de kwartaalwinst met 28 procent zijn gestegen tegenover het overigens betrekkelijk zwak genoemde tweede kwartaal van IMÖS. Op basis van de slotkoersen per eind juni steeg de winst per aandeel in guldens met 19 procent van ƒ 8,77 tot ƒ 10,46, maar uitgedrukt in Britse ponden met 26 procent en in dollars met 34 procent. Op het nettoresultaat in guldens scheelde het ƒ 44 miljoen.

Verkoopvolume

De bedrijfswinst nam in het tweede kwartaal door een sterke verbetering van verkoopvolume en marges toe met 24 procent van ƒ 959 miljoen tot ƒ 1186 miljoen. De omzet daalde met twee procent van ƒ16,7 miljard tot ƒ 16,3 miljard door lagere verkoopprijzen en de overdracht van enkele bedrijven. In Europa ging de bedrijfswinst met 11 procent van ƒ576 miljoen naar ƒ627 miljoen, terwijl de omzet daalde van ƒ 10,7 miljard tot ƒ 9,7 miljard. Er was een toeneming van de resultaten bij de meeste produktgroepen, vooral bij ijs en thee. De verbetering in Duitsland is volgens Unilever bijzonder bemoedigend. Voor de kosten van de reorganisatie van het vleesbedrijf in Engeland is in het tweede kwartaal een voorziening getroffen. In Noord-Amerika steeg de winst in het tweede kwartaal van ƒ 99 miljoen naar ƒ 169 miljoen en de omzet van ƒ 2,9 miljard naar ƒ 3 miljard. Alle grote bedrijven van Unilever droegen aan de toeneming van de winst bij. Lever Brothers boekte opnieuw een aanzienlijke groei van het volume en bereikte een aantal belangrijke verbeteringen in de marktpositie.

In het eerste halfjaar steeg de bedrijfswinst met 14 procent van ƒ 1776 miljoen tot 2018 miljoen bij een omzetdaling van 7 procent van ƒ 34 miljard tot ƒ31,4 miljard. In de cijfers van het eerste kwartaal van 1985 was het vierde kwartaal van Brooke Bond opgenomen met een omzet van ƒ 1,2 miljard en een bedrijfswinst van ƒ 68 miljoen. Daarnaast spelen de eerder genoemde factoren voor het tweede kwartaal, verkoop van bedrijven en lagere verkoopprijzen, eveneens een rol in het halfjaar.

Maatschappijen

Het aandeel in de winst van geassocieerde maatschappijen steeg in de eerste zes maanden van ƒ 103 miljoen tot ƒ 120 miljoen. Overige inkomsten uit financiële vaste activa gingen omlaag van 56 miljoen naar ƒ 22 miljoen. De rentelasten bedroegen per saldo ƒ110 miljoen tegen ƒ205 miljoen in het tweede halfjaar 1985. De belastingdruk was 42,7 procent tegen 43,6 procent in het jaar ervoor.

Bij de berekening van de nettowinst en de winst per aandeel op basis van slotkoersen is uitgegaan van ƒ 3,79 voor het pond en ƒ 2,48 voor de dollar per eind juni. Eind vorig jaar waren de uitgangskoersen respectievelijk ƒ4 en ƒ2,76. De ongunstige invloed van de wisselkoersveranderingen op het nettoresultaat was in het eerste halfjaar ƒ 70 miljoen. De resultaten over het derde kwartaal zullen op dinsdag 11 november worden bekendgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1986

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Winst Unilever 19 pct hoger in 2e kwartaal

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 1986

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken