Bekijk het origineel

Eindtijd is einde van bedeling der wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eindtijd is einde van bedeling der wereld

Toogdag van het Zoeklicht in Hilversum

3 minuten leestijd

HILVERSUM — Leven in de eindtijd betekent niet het einde van de wereld maar liet einde van een bedeling. God heeft geen data, maar wel aanwijzingen hiervoor. De tijden zijn in Gods hand en dat geeft rust voor het gemoed en rust voor het hart. Dit zei ds. P. J. Mietes (Vrije Evang.) zaterdag op de toogdag van het Zoeklicht (stichter: Joh. de Heer), gehouden in de Expo-Hal in Hilversum.

Ds. Mietes noemde het loslaten en bespotten van Gods geboden de grootste ellende van deze wereld. Vooral in deze tijd blijkt het al te duidelijk hoe de wereld het regime van de satan is: geweld, haat, onrechtvaardigheid, verschrikkelijke wapens en oppervlakkige godsdienst.

De gelovigen zien in de duivel de vorst dezer wereld, maar mogen ook geloven dat de wereld Gods schepping is en dat eens alles zal terechtkomen: de opneming van de gemeente in het Vaderhuis en wederoprichting aller dingen.

Verwachting

In zijn openingswoord wees H. H. Blok, voorzitter van het Zoeklicht, er op dat de gemeente van Jezus Christus een verwachtende gemeente moet zijn, een gemeente die in verwachting leeft van de wederkomst van Christus. Als die verwachting ontbreekt, neemt de wereldgelijkvormigheid toe, aldus de heer Blok.

Israël

Hij benadrukte de overvloedigheid van de genade Gods aan alle mensen. „Daar hoort iedereen bij, u en ik, wij allen", aldus Blok. Het was voor hem onbegrijpelijk dat sommigen van een „gestolen Jezus" spraken. „Hoe kan ik iets stelen dat Hij mij zelf gegeven heeft", zo vroeg hij zich af.

De plaats van Israël in de eindtijd was het onderwerp van de toespraak van ds. Blokhuis (Ned. Geref.). Hij stond stil bij het grote wonder van de wederopleving van Israël in deze eeuw. Het is een teken van hoop, maar ook een teken dat weersproken wordt. Ds. Blokhuis wees op de profetie van Ezechiël, waar gesproken wordt de strijd van God tegen het land Israël. Maar in die beslissende strijd zal Messias Jezus op de Olijfberg verschijnen en gericht houden over zijn vijanden.

Ds. Blokhuis wees er overigens op dat in de profetie van Ezechiël gesproken wordt van een land dat van de krijg is hersteld en in gerustheid leeft. Dat is ook nu in Israël het geval, zoals ds. Blokhuis uit eigen ervaring wist te vertellen.

Moderne staat
Men leeft veelal buiten de gevaren die het land bedreigen, en zowel wat Israël als ons eigen land betreft, geldt het kenmerk van een moderne staat. Toch was het zijns inziens een verheugende ontwikkeling dat het aantal christenen in Israël groeiende is.

Hij waarschuwde tegen het ontzeggen van de belofte aan Israël door deze uitsluitend toe te kennen aan de christelijke kerk. Al is het goed te onderscheiden dat Israël een aardse roeping heeft (ten goede aan alle volkeren der wereld) en de gemeente een hemelse roeping, namelijk delen in de eerste opstanding en opname van de gemeente.

Andere onderwerpen waren „De gemeente in de eindtijd" (ds. J. Schouten, Bapt. pred.) en „U in de eindtijd" (evang. A. P. van de Sande). Muzikale medewerking verleenden Gert en Hermien Timmermans en een groot koor van 150 zangers „Song of Praise". Zoals gebruikelijk werd veelal gezongen uit de bundel van Johannes de Heer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Eindtijd is einde van bedeling der wereld

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken