Bekijk het origineel

Boetes voor boeren uit Zuid-Holland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boetes voor boeren uit Zuid-Holland

Ontduiken superheffing bestraft

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Wegens ontduiking van de SUperheffing heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren geldboetes en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd aan negen veehouders uit Zuid-Holland, twee directeuren van een aannemersbedrijf uit Haastrecht, een medewerker daarvan en een architect.

De veehouders hebben valsheid in geschrifte gepleegd, waaraan door de anderen werd meegewerkt, om aan extra hoeveelheden heffingsvrije
melk te komen. Bouwopdrachten voor ligboxen-stallen en dergelijke werden door hen geantidateerd. Met de vervalstepapieren konden de boeren aannemelijk maken dat ze voor de invoeringvan de superheffing investeringsverplichtingen waren aangegaan.
Volgens de superheffingsregeling konden veehouders in die situatie
extra heffingsvrije melk toegewezen krijgen.
die zich wel aan de regels hielden Die melk ging af van het totale quotum dat Nederland van de EG had gekregenen dus ook van de hoeveelheden die boeren mochten leveren diegeen nieuwe financiële verplichtingen hadden. De rechtbank vond om diereden de door de verdachten gepleegde valsheid in geschrifte zeer ernstig; het ging immers ten koste van boeren die zich wel aan de regels hielden.

Vervalsen


De zwaarste straf kreeg gisteren een van de directeur van het

Haastrechtse aannemersbedrijf, die meermalen aan het vervalsen had

meegewerkt, als gevolg waarvan zijn bedrijf kon blijven bouwen. De man
werd veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden en een voorwaardelijke
celstraf van twee maanden. De betrokken veehouders kregen boetes, variërend van 1.500 tot 5.000 gulden en voorwaardelijke gevangenisstraffen van één en twee maanden.

Leeftijd
Een 68-jarige boerin uit Haastrecht kreeg gezien haar leeftijd en haar
blanco strafblad geen voorwaardelijke vrijheidsstraf, maar alleen een
boete van 4.000 gulden. Ook zij heeft volgens de rechtbank valsheid in geschrifte gepleegd. Een architect kreeg een boete van 1.000 gulden en één maand voorwaardelijk omdat hij bestektekeningen antidateerde op
verzoek van de genoemde aannemerij.
De rechtbank sprak één veehouder en een landbouwvoorlichter van een
landbouworganisatie vrij van de ten laste gelegde valsheid in geschrifte
wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie had twee weken geleden boetes geëist variërend van 2.500 gulden tot 15.000 'gulden. In enkele gevallen vorderde hij bovendien voorwaardelijke celstraffen van één tot drie maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Boetes voor boeren uit Zuid-Holland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken