Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Danilloff-zaak staat overleg in de weg''

Reagan licht NAVO-ministers in

3 minuten leestijd

NEW YORK — President Reagan en zijn minister van buitenlandse zaken, George Shultz, hebben de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen gisteren in New York voorgehouden dat de affaire-Daniloff een ernstig obstakel vormt voor een topconferentie met Sowjetleider Gorbatsjov. De bijeenkomst volgde op de toespraak van Reagan tot de Algemene Vergadering waarin hij zich positief uitte over de ontwapeningsonderhandelingen met de Sowjet-Unie, maar tegelijkertijd de Daniloff-affaire een belemmering voor goede betrekkingen noemde.

De Amerikaanse regering, zo verklaarde minister Van den Broek, meent dat, als geen paal en perk wordt gesteld aan zulke flagrante schendingen van de burgerlijke vrijheden, het gehele proces van topoverleg vrij vruchteloos is. De arrestatie van de Amerikaanse journalist in Moskou wordt in Washington gevoeld als een „affront, een onaanvaardbare inbreuk op de rechten van de mens", die twijfel doet rijzen aan de ernst waarmee de Sowjet-Unie afspraken wil nakomen.

Reagan gaf in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering voor het eerst in het openbaar bijzonderheden over de ontwapeningsvoorstellen, die hij in juli aan de Sowjet-Unie deed. De president zei ernaar te streven de kernwapenarsenalen van de VS en de Sowjet-Unie met vijftig procent terug te brengen, maar als Moskou een kleinere beperking wil is Washington „bereid dit te overwegen als een tussentijdse regeling", aldus Reagan.

Beginselafspraken

Minister Van den Broek meende dat zowel de Verenigde Staten als de Sowjet-Unie openingen hebben aangegeven die het mogelijk maken dat in een tweede ontmoeting Reagan-Gorbatsjov beginselafspraken over wapenbeheersing worden gemaakt.

Hij wilde niet speculeren over de inhoud van een akkoord over middellange-afstandswapens — van Sowjetzijde de SS-20 en van Amerikaanse zijde de kruis- en Pershing Il-raketten.

Kruisraketten

De VS en de Sowjet-Unie zouden slechts elk honderd kernkoppen voor middellange-afstandsraketten in Europa mogen handhaven, de Sowjet-Unie zou honderd kernraketten in Azië mogen behouden en de VS zouden honderd kernkoppen op eigen grondgebied kunnen opslaan.

Eind vorig jaar waren in West-Duitsland 108 Amerikaanse Pershing Il-raketten met elk één kernkop geplaatst en in Engeland, Italië en België 126 kruisraketten, eveneens met elk één kernkop. De NAVO heeft nooit willen bevestigen dat van de 441 SS-20-raketten, die met elk drie kernkoppen die de Sowjet-Unie heeft, er 270 in West-Europa staan.

Als Moskou en Washington een akkoord zouden bereiken over het handhaven van honderd kernkoppen van honderd lange-afstandsraketten in Europa, is het theoretisch denkbaar dat in West-Duitsland 88 Pershing II-raketten worden weggehaald, om in elk van de vijf plaatsingslanden voor kruisraketten — de Bondsrepubliek, Groot-Brittannië, Italië, België en Nederland — een batterij kruisraketten van 16 stuks te handhaven of te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 september 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 september 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken