Bekijk het origineel

Top VS-SU doelt op doorbraak wapenoverleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Top VS-SU doelt op doorbraak wapenoverleg

Sowjetverwachtingen hoog gespannen

2 minuten leestijd

MOSKOU/WASHINGTON — Een doorbraak in de Amerikaans-Russische onderhandelingen over vermindering van de kernwapenarsenalen is de inzet bij de ontmoeting van president Reagan en partijleider Gorbatsjov van eind volgende week in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Dit hebben Amerikaanse en Sowjetfunctionarissen gisteren meegedeeld.

De „voorbereidende" besprekingen van beide leiders op 11 en 12 oktober moeten volgens Moskou een „krachtige impuls geven aan de totale Sowjet-Amerikaanse dialoog". Dit verklaarde de woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, Boris Pjadisjev, gisteren tijdens een persconferentie in Moskou.
De beste vooruitzichten gelden een akkoord over het beperken van de aantallen kernwapens voor de middellange afstand - de Russische SS20's en de Amerikaanse Pershings en kruisraketten - in Europa, zei Pjadisjev in een verklaring.
Meest uitgesproken
Bij het nastreven van een evenwicht zal Moskou, zei Pjadisjev, niet
langer aandringen op het meetellen van de Franse en Britse kernwapens
die op de Sowjet-Unie zijn gericht. Beide landen hebben een eigen
nucleaire afschrikkingsmacht.

Diplomaten zeiden dat Pjadisjevs uitlatingen de meest uitgesproken
Russische verklaring tot dusver zijn dat het Kremlin nu meent dat de
Franse en Britse kernwapens, waarover Parijs en Londen nooit hebben
willen onderhandelen, niet in de weg mogen staan van een
wapenbeheersingsakkoord met de Verenigde Staten.
De stafchef van het Witte Huis verklaarde gisteren dat president
Reagan en partijleider Gorbatsjov in IJsland de huidige patstelling
hopen te doorbreken om de weg vrij te maken voor een akkoord over
wapenbeheersing tijdens hun nog niet vastgestelde „echte"
topconferentie.


Beter begrip

Reagans stafchef Donald Regan verklaarde voor de Amerikaanse televisie dat de bijeenkomst in Reykjavik een succes kan worden als Gorbatsjov en Reagan „tot beter begrip" komen... „van elkaars posities, misschien door instructies aan hun medewerkers hoe verder te handelen om overeenstemming te bereiken in Genève en elders".

„Aangezien hun medewerkers geen overeenstemming kunnen bereiken denkt Gorbatsjov kennelijk dat tijdens een gezamenlijke ontmoeting zaken kunnen worden gedaan", zei Reagan. In Genève onderhandelen de grote mogendheden in drie afzonderlijke forums over ruimtewapens, kernwapens voor de middellange afstand en strategische kernwapens. Reagan weidde niet uit over welk soort akkoord voor wapenbeheersing Reagan en Gorbatsjov tijdens een latere topconferentie zouden kunnen bereiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Top VS-SU doelt op doorbraak wapenoverleg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken