Bekijk het origineel

Bangladesj morgen naar de stembus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bangladesj morgen naar de stembus

Winnaar verkiezingen staat bij voorbaat al vast

4 minuten leestijd

DHAKA — Al voor de stemlokalen morgen hun deuren openen is president Hossain Mohammad Ershad van Bangladesj zeker van de overwinning. De elf andere kandidaten voor het hoogste politieke ambt in het land genieten nauwelijks bekendheid en de twee belangrijkste oppositiegroeperingen doen let mee aan „deze schijnvertoning". „Het hele circus Is slechts bedoeld om via een vervalste uitslag Ershad in het zadel te houden", zo hebben zij laten weten en zij hebben de kiezers opgeroepen uit protest thuis te blijven en deel te nemen aan een algemene staking.

De 56-jarige Ershad, die in maart 1982 door een militaire staatsgreep aan de macht kwam, is presidentskandidaat van de mede door hem opgerichte Jatiya Partij. Om als burgerkandidaat aan de verkiezingen te kunnen deelnemen, trad Ershad vorige maand af als stafchef van het leger. De „sterke man" van het straatarme en overbevolkte voormalige Oost-Pakistan heeft tijdens de verkiezingscampagne verklaard dat hij de 54 maanden oude staat van beleg zal opheffen zodra het parlement een wet heeft aangenomen die zijn beleid tijdens het vierjarige militaire bewind legitiem verklaart.


Herstel democratie
Hij heeft die vrijwaringswet nodig om te voorkomen dat hem onder een toekomstig burgerbewind een proces wegens hoogverraad boven het hoofd hangt.
Of het parlement spoedig zijn goedkeuring zal hechten aan het militaire bewind van de generaal staat nog niet vast. Daarvoor is een wijziging van de grondwet noodzakelijk die pas kan worden doorgevoerd indien daarvoor een twee derde meerderheid te vinden is in het parlement. Hoewel de Jatiya Partij in augustus bij tussentijdse verkiezingen alle acht op het spel staande zetels won, is zij nog twaalf zetels verwijderd van de benodigde meerderheid.


Voor Ershad zijn de verkiezingen van morgen een nieuwe stap op weg naar het herstel van de democratie en een vervolg op de omstreden parlementsverkiezingen van mei. Deze waren volgens de oppositie en buitenlandse waarnemers door grootscheepse fraude, geweld en intimidatie een groteske schijnvertoning. Twee Britse waarnemers, de Labourvertegenwoordiger Lord Ennals en de Conservatief Brandon Bravo, spraken toen van een „tragedie voor de democratie". Zij wezen de Jatiya Partij aan als de „balangrijkste overtreder bij het geknoei met de stembiljetten". De oppositie is ervan overtuigd dat dit patroon zich bij de komende presidentsverkiezingen zal herhalen.


Boycot


De uit acht partijen bestaande oppositiecoalitie van sjeik Hasina Wajed, voorzitster van de Awami Liga en dochter van de eerste president van Bangladesj, weigert daarom deel te nemen aan de verkiezingen.
Ook het concurrerende oppositieblok van zeven partijen onder leiding van Begum Khaleda Zia, weduwe van de vermoorde president Ziaur Rahman en de orthodox-islamitische Jamaat-i Islami hebben hun aanhang opgeroepen de stemlokalen te mijden.


De belangrijkste van de overgebleven kandidaten is luitenant-kolonel b.d. Seyyed Farook Reehman, die in de voorste gelederen deelnam aan de bloedige staatsgreep van 1975 en samen met twee andere officieren de moord voorbereidde op president Mujibur Rahman. De coup leverde hem in bepaalde kringen grote populariteit op maar vergrootte tevens het aantal vijanden in andere politieke sectoren. De kandidatuur van Farook Rahman ontlokte oppositieleidster Hasina Wajed de uitspraak: „Ershad probeert nu een man politiek en maatschappehjk te rehabiliteren die zelf heeft bekend een moordenaar te zijn." Hasina en andere oppositieleiders hebben tot dusverre tevergeefs geprobeerd een proces tegen hem aan te spannen wegens hoogverraad.


„Straatschenders'


Tijdens een politieke bijeenkomst van Reehmans aanhangers ontplofte zondag een bom waarbij een man het leven liet en 45 anderen werden gewond. Reehman zei dat „straatschenders" die waren ingehuurd door Hasina Wajed, de aanslag op hun geweten hadden. „Ik verklaar hierbij nogmaals plechtig dat mijn revolutie niet zal zijn beëindigd voordat dergelijke schooiers en hun meesters zijn gestraft en de democratie volledig is hersteld", zo zei Reehman tot zijn gehoor. Reehman ontvluchtte Bangladesj drie maanden na de staatsgreep van 1975 toen er opnieuw een coup werd gepleegd Sindsdien heeft hij het grootste deel van de tijd in Libië gewoond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bangladesj morgen naar de stembus

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken