Bekijk het origineel

Lubbers wil afzonderlijke akkoorden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lubbers wil afzonderlijke akkoorden

Kleine kans op tastbare resultaten bij bezoek aan Moskou

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Premier Lubbers en minister Van den Broek van buitenlandse zalien zullen deze week tijdens hun tweedaags bezoek aan Moskou (20 en 21 november) onder meer het belang onderstrepen van een afzonderlijk akkoord tussen de beide supermachten over verwijdering van alle middellange afstandsraketten (INF) uit Europa.

De bewindslieden zullen -mede op verzoek van de Amerikaanse regering- in hun gesprekken met de Sowjetleiders nagaan of er nog enige ruimte is in het Russische standpunt dat uitvoering van deelakkoorden over de verschillende soorten kemraketten dient te worden gekoppeld aan een overeenkomst over het Amerikaanse ruimteschild SDI.

Lubbers en Van den Broek hebben donderdag en vrijdag ontmoetingen met hun respectieve ambtgenoten Nikolai Rizjkov en Eduard Sjewardnadze, alsmede met partijleider Gorbatsjov en vice-premier Kamentsev. Rizjkovs uitnodiging voor het werkbezoek dateert nog van voor het Nederlandse besluit tot plaatsing van 48 kruisraketten in Woensdrecht van 1 november vorig jaar.

„Intermediaire" functie

Het is de eerste keer dat een Nederlandse regeringsleider de Sowjet-Unie bezoekt. Lubbers en Van den Broek zijn bovendien de eerste ministers uit een van de NAVO-plaatsingslanden die de Russische hoofdstad aandoen sinds de topontmoeting Reagan-Gorbatsjov vorige maand in Reykjavik. Poul Schlüter, de premier van het NAVOland Denemarken, verbleef onmiddellijk na de top op IJsland in de Sowjethoofdstad. Denemarken heeft echter geen kernwapens op zijn grondgebied.

In Den Haag wordt er evenwel op gewezen dat de kans klein is dat het bezoek tastbare resultaten zal opleveren voor de voortgang in de besprekingen tussen de supermachten over wapenbeheersing. Van officiële zijde wordt ontkend dat Lubbers en Van den Broek met een boodschap van de Amerikaanse regering naar Moskou gaan. De bewindslieden vervullen geen „intermediaire" functie, al zullen zij Washington wel verslag uitbrengen als zij enige opening in het Russische standpunt zouden waarnemen.

Erg waarschijnlijk is dat niet, nadat minister Sjewardnadze en zijn Amerikaanse collega Shultz anderhalve week geleden op de CVSE-conferentie in Wenen constateerden dat verdere uitwerking van het bijna-akkoord van Reykjavik muurvast zit op het SDI-vraagstuk.

Koppeling

Voor het overige wordt in Den Haag opgemerkt dat Nederland sinds het 1 novemberbesluit weer in de pas loopt met de NAVO en zich op het punt van de vrede en veiligheid geen bilaterale opstelling meer kan veroorloven jegens de Sowjet-.Unie. Sjewardnadze verklaarde vorige week nog dat een apart akkoord over middellange afstandswapens in Europa zonder een regeling voor SDI "onjuist en onredelijk" zou zijn. De Russen menen dat onderzoek naar SDI niet buiten de laboratoria mag plaatsvinden en stellen dat als voorwaarde voor afspraken over andere kernwapens.

De Nederlandse regering heeft deze koppeling in de voorbije weken bij herhaling afgewezen als „niet gewenst" en „politiek en inhoudelijk onlogisch". Minister Van den Broek verwijt de Sowjet-Unie de band tussen SDI en INF pas in een iaat stadium als barricade voor wapenbehcersingsafspraken te hebben opgeworpen. De Russen hebben deze samenhang nooit officieel als uitgangspunt verlaten, maar lieten het woord „koppeling" na de eerste ontmoeting Reagan-Gorbatsjov vorig jaar in Geneve steeds minder vallen, waardoor in het NAVO-kamp werd gedacht aan een veranderde onderhandelingsopstelling.

Gewijzigde opstelling

Anderzijds zou van Russische kant kunnen worden gewezen op een enigszins gewijzigde Nederiandse opstelling jegens de Amerikaanse SDIplannen. Eind vorige maand prijkte ook de naam van de Nederlandse minister Van Eekelen onder een verklaring van de NAVO-ministers van defensie, waarin „krachtige steun" werd uitgesproken voor het SDI-onderzoek. Naast de PvdA bracht dit ook het CDA in de Tweede Kamer tot de conclusie dat Nederland het ruimteschild meer omarmt dan vroeger. „Vroeger was eerder sprake van een neutrale en afstandelijke opstelling tegenover een niet tegen te houden initiatief met een destabiliserende werking", aldus de CDA-fractie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Lubbers wil afzonderlijke akkoorden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken